SUA stiu sa faca bani in Romania. IT-ul insumeaza 30% din investitiile realizate de americani
investitii sua romaniacompanii americane romaniaziua americiiafaceri sua romania
Industria IT ocupa primul loc in topul celor mai profitabile investitii realizate de companiile americane prezente in Romania, valoarea insumata a profitului net realizat de companii de profil printre care Microsoft, Stefanini, Amazon sau Adobe fiind de peste 25,8 milioane de euro, potrivit unei analize realizate de specialistii KeysFin.
Profitul net reprezinta aproximativ 7,5%, raportat la cifra de afaceri totala de aproximativ 347 milioane de euro realizata in 2017 de catre companiile din sectorul IT&C, si aproximativ 34% din profitul total al companiilor americane prezente pe plan local, in valoare de 76 milioane de euro.
"Sectorul IT din Romania a avut o crestere fulminanta in ultimii ani, iar companiile americane, recunoscute la nivel mondial pentru capacitatea rapida de a vedea oportunitati de business, au contribuit din plin la acest succes.
Incepem sa vedem rezultatele strategiei acestora de a-i coopta pe angajatii romani in proiecte de amploare, insa consideram ca potentialul acestei industrii inca nu a fost atins, astfel ca urmatorii ani vor mai aduce cu siguranta cresteri ale rentabilitatii investitiilor americane in Romania, in sectorul IT",, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.
Cifra totala de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Statele Unite ale Americii, a fost de aproximativ 1,4 miliarde de euro, in 2017, ceea ce inseamna ca industria IT insumeaza aproximativ 30% din totalul investitiilor directe realizate de companiile americane prezente in Romania.
Cresterea importantei sectorului IT poate fi corelata cu studiul calitativ recent realizat de AmCham in randul membrilor sai, potrivit caruia, investitorii americani considera ca realizeaza performante in Romania datorita infrastructurii digitale (52%) si a capitalului uman (50%).
Care sunt cele mai mari companii cu actionariat american prezente in Romania
Topul celor mai mari companii cu actionariat direct, majoritar american, dupa cifra de afaceri din 2017 este alcatuit din Cargill Agricultura SRL (490,2 milioane de euro), Mars Romania SRL (108 milioane) si Microsoft Romania SRL (69 milioane).
Astfel, firmele americane cu afaceri in comert domina topul in functie de cifra de afaceri inregistrata pe plan local, comertul reprezentand aproximativ 50% din totalul cifrei de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din Statele Unite (685,8 milioane de euro, 48,3% din total).
Profitul net al companiilor cu actionariat direct majoritar american a fost de aproape 76 de milioane de euro, topul celor mai profitabile sectoare fiind IT&C, comert si activitatile profesionale care impreuna au generat, in 2017, profituri nete de aproape 50 de milioane de euro (65% din total).
Potrivit metodologiei Bancii Nationale a Romaniei, avem, per ansamblu, o crestere a investitiilor straine directe in Romania de 77% fata de anul aderarii la UE, la 75,9 miliarde de euro, in 2017, si de 91% a sumelor din Statele Unite, la putin peste 1,1 miliarde de euro, in aceeasi perioada.
Potrivit Institutului National de Statistica, Statele Unite ale Americii sunt pe locul 13, in functie de valoarea exporturilor Romaniei, cu un avans, de la aderarea la UE, de aproape 123% (mai mult de dublu), la 1,3 miliarde de euro, in 2018. De asemenea, importurile din Statele Unite au crescut cu 30%, fata de 2007, la aproape 900 de milioane de euro, in 2018.
Corelarea acestor date arata ca Romania a inregistrat in raport cu SUA un surplus comercial de 432 milioane de euro, in 2018, fiind al cincilea stat in topul tarilor cu care Romania inregistreaza surplusuri comerciale, dupa Marea Britanie, Franta, Egipt si Norvegia.
Impactul investitiilor directe ale companiilor americane in economia Romaniei
Potrivit datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice, dintre cele peste 1.700 de companii care au actionariat american, aproximativ 930 au o pondere directa, majoritara, de peste 50%.
Cele mai multe companii americane prefera Bucrestiul, unde inregistreaza o cifra de afaceri de peste 1 miliard de euro (72% din total), urmata de judetele Cluj (122 milioane de euro; 8,6% din total) si Ilfov (65 milioane de euro, 4,6 % din total).
Companiile controlate de investitori americani au avut peste 14,4 mii de angajati, in 2017, iar cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 352,6 milioane de euro. Costul mediu per angajat a fost de 24,4 mii de euro, in timp ce productivitatea medie per angajat a fost de 98,5 mii de euro (un raport cost/productivitate de 24,8%), in 2017.
Cand vine vorba de impozite platite, luand in considerare valoarea impozitului pe profit, a cheltuielilor cu asigurarile si protectia sociala, precum si celelalte impozite, taxe si varsaminte asimilate, contributia acestor companii la bugetul statului a fost de aproape 90 de milioane de euro, in 2017.
IT-ul romanesc, succes pe toata linia de... cod
In 2017, cifra de afaceri a companiilor locale, cu actionariat strain sau autohton, dar care au ca obiect de activitate IT-ul, a fost de 4,9 miliarde de euro, in ultimii 10 ani, aceasta crescand cu aproape 150%, potrivit unui studiu derulat tot de KeysFin, in decembrie 2018.
Potrivit statisticilor KeysFin, in 2017, activau peste 106.000 angajati in IT in Romania, insa, chiar si aceasta valoare nu acopera nevoia de specialisti in domeniu. Anual, de pe bancile universitatilor de profil, ies aproximativ 7.000 absolventi, care nu reusesc sa suplineasca cresterile anuale ale companiilor din domeniu.
Topul oraselor in care angajatii din IT isi desfasoara activitatea sunt: Bucuresti, Iasi si Cluj, acest top fiind asemanator cu topul oraselor in care activeaza companiile americane prezente pe piata din Romania: Microsoft si Stefanini, la Bucuresti; Amazon la Iasi.
Si companiile romanesti sunt incurajate sa investeasca in SUA. Recent, a avut loc o deplasare care a inclus antreprenori romani, cu potential sa isi deschida birouri si in SUA. Astfel, reprezentanti a 20 de companii locale, printre care Uipath, Zitec sau Tremend, au participat la o misiune economica de promovare a produselor romanesti din domeniul IT&C in SUA, avand intalniri de business cu investitori americani.
Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au in structura actionariatului o participatie americana directa, majoritara (peste 50%).