Oficialii INS mentioneaza ca acest sold conjuctural masurat indica “perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen”. Asadar, cei de la INS atrag atentia ca nu trebuie sa se faca confuzii intre acest sold conjunctural si ritmul cresterii sau scaderii oricarui alt indicator statistic produs de INS. De asemenea, cei de la INS explica ca soldul conjunctural procentual este obtinut extrem de simplu, ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au ales varianta negativa.
Pana la a trece la detalii, nu putem decat sa spunem ca acest studiu ne arata ca perceptia generala a managerilor intervievati este aceea ca preturile vor creste in perioada urmatoare, indiferent de domeniul despre care vorbim. Aceasta previziune a mai aparut in spatiul public si in ultimele luni, mai multi specialisti in domeniu avertizand ca toate masurile economice luate de guvernanti in ultimii doi ani vor duce mai devreme sau mai tarziu la o crestere generala a preturilor.
De asemenea, in ultimele zile, odata cu deprecierea tot mai considerabila a leului fata de moneda europeana, specialistii avertizeaza ca preturile vor exploda cat de curand! Ba chiar, la inceputul acestei saptamani, romanii au fost surprinsi sa descopere ca unele alimente de baza s-au scumpit in comparatie cu saptamana trecuta!
Managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -9%). Totusi, angajatorii preconizeaza o crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +9%). Mai important decat toate, managerii societatilor comerciale estimeaza o crestere semnificativa a preturilor de vanzare cu amanuntul, soldul conjunctural fiind de +21%.
Conform studiului efectuat de INS in luna ianuarie, cererea de servicii va fi relativ stabila in urmatoarele 90 de zile (sold conjunctural +4%). De asemenea, studiul ne arata ca angajatorii din acest domeniu se asteapta la o oarecare stabilitate si din punct de vedere al numarului de angajati (sold conjunctural +5%). Insa, managerii avertizeaza ca preturile de vanzare sau facturare ale prestatiilor si serviciilor vor inregistra o tendinta de crestere moderata, cu un sold conjunctural de +10%.
Potrivit cifrelor obtinute dupa incheierea studiului, INS ne arata ca managerii din domeniul constructiilor se asteapta la o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -13%). De asemenea, angajatorii se asteapta ca numarul de salariati sa scada in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -11%). In cele din urma, cei care activeaza in domeniu estimeaza o crestere a preturilor in constructii (sold conjunctural +16%).
In cele din urma, managerii intervievati care activeaza in industia prelucratoare preconizeaza o stabilitate a volumului productiei (sold conjuctural +1%). Acestia se asteapta sa se inregistreze cresteri in domeniul fabricarii produselor din cauciuc si mase plastice si in domeniul fabricarii de produse farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice. Nu in ultimul rand, managerii preconizeaza o crestere a preturilor si in acest domeniu, soldul conjunctural fiind de +9%.
Citeste si: Euro face un prim pas inapoi: 4,7648 lei
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
In fiecare gospodarie romaneasca intra in medie 8.568 de lei pe luna - spune statul! Vezi aici din raportul oficial pe ce se duc banii
Harta judetelor cu cele mai mari salarii IN MANA - vezi unde se castiga lejer 5.500 de lei net pe luna
Desi salariile romanilor au crescut in ultimii ani, costurile patronilor cu forta de munca in Romania raman printre cele mai mici din UE
Partenerii nostri
Fisa de securitate (FDS). Ce este, cum se completeaza si alte prevederi legale
CNPP - pensia medie in Romania a ajuns la aproape 2.800 de lei
Stocuri lipsa la inventar si marfuri degradate: Baza legala si monografie contabila
Creante neincasate: In ce conditii se emite factura cu minus?
Arendatorul: Definitie, drepturi si obligatii
Inregistrarea marcii la OSIM - Protejeaza-ti afacerea legal si eficient
Te-ar putea interesa si