Romania traverseaza o perioada dificila din punct de vedere economic in contextul crizei actuale provocate de pandemia de coronavirus, multi oameni fiind afectati de masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei. Desi multi specialisti vorbesc aproape zilnic despre o revenire economica rapida, realitatea nu arata atat de bine, iar in randul oamenilor nu exista atat de mult optimism. O dovada in acest sens este prezentata acum si in concluziile unui studiu Gfk, care arata ca Romania este statul din Uniunea Europeana care a fost cel mai lovit de pandemie la nivel de putere de cumparare.
Potrivit studiului realizat de cei de la Gfk la nivel european, Romania apare pe locul 5, dupa Turcia, Belarus, Ucraina si Republica Moldova, cu un index de 175.4 fata de o medie europeana de 100. In aceste conditii, tara noastra este numita cea mai afectata tara din pricina pandemiei din interiorul blocului comunitar european atunci cand vine vorba despre puterea de cumparare a oamenilor. O comparatie intre sase tari din interiorul Uniunii Europene plaseaza tara noastra pe ultima pozitie din acest punct de vedere, la doar 40.4% din media europeana.
Mai mult sau mai putin surprinzator, Romania este depasita cu mult de tari precum Cehia sau Polonia. Daca Romania are o putere de cumparare de 40.4% din media europeana, Polonia este notata cu o putere de cumparare de 51.4% din media europeana, iar Cehia cu 66.1%. Chiar si Ungaria ne depaseste la acest capitol, cei de la Gfk notand-o cu o putere de cumparare de 49.5% din media europeana. In aceste conditii, Romania sta cel mai rau si atunci cand vine vorba despre impactul pandemiei de coronavirus (indice 175.4) in comparatie cu celelalte tari mentionate - Ungaria (150.3), Polonia (136.8), Cehia (152.5).
Cifrele prezentate de specialistii din cadrul Gfk pot parea surprinzatoare poate daca luam in calcul ca Romania nu a intrat in recesiune tehnica, in ciuda dificultatilor de ordin economic prin care a trecut in ultimele luni. In plus, scaderea Produsului Intern Brut a fost de doar 4.6% in primul semestru al anului. Chiar si asa insa, studiul realizat de Gfk ne arata ca impactul dat de pandemia de coronavirus la nivel de putere de cumparare in randul consumatorilor este mult mai pronuntat.
Studiul publicat de Gfk a mai ajuns la concluzia ca diferentele intre zonele regionale ale tarii noastre sunt semnificative atunci cand vine vorba despre aceasta putere de cumparare a consumatorilor. Asa cum era de asteptat, lucrurile stau cel mai bine in Bucuresti, acolo unde puterea de cumparare este cu mult peste media nationala (+81.3%). Totusi, in comparatie cu media europeana, puterea de cumparare a bucurestenilor este de doar 73.2%. Capiatala este urmata la mare distanta de un grup care cuprinde mai multe zone importante din tara: Timis (+33.5%), Cluj (+31.5%), Ilfov (+30.4%), Brasov (+23.1%) si Sibiu (+22.7%).
Daca vrem sa facem o comparatie cu ceea ce se intampla la sfarsitul anului trecut din punct de vedere al acestui indice, trebuie sa spunem ca Eurostat plasa regiunea Bucuresti - Ilfov la 135% din media Uniunii Europene la PIB/locuitor daca se face ajustarea cu nivelul preturilor.
Destul de surprinzator, specialistii din cadrul Gfk sustin ca singura regiune din Romania care apare ca fiind mai putin afectata de criza actuala provocata de pandemia de coronavirus este cea de nord-est, adica chiar cea mai saraca regiune a tarii.
Ultimele NOUTATI
Cat castiga un IT-ist in Romania, chiar daca n-are facultate? Salariu dublu fata de media nationala
Inca astepti sa se prabuseasca piata imobiliara sa-ti cumperi un apartament? Gresit!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Te-ar putea interesa si