Studiu EY: Din tarile BRICS doar China o duce mai bine
economiibricsanalizapolitici publice
China este singura tara din lume pentru care perspectivele economice nu sunt atat de sumbre precum cele ale pietelor emergente.
Rata mai mica de crestere inregistrata de China este cauzata de efortul deliberat facut de guvern si banca centrala pentru a pondera cresterea rapida a creditarii si pentru a aseza economia pe o traiectorie sustenabila de crestere. Reforma sectorului financiar si dezvoltarea zonei de liber schimb din Shanghai reprezinta, de asemenea, puncte forte de stimulare a comertului si inovatiei in China.
Desi perspectivele Chinei sunt mai degraba pozitive, exista provocari semnificative pentru alte state din grupul BRICS.
Brazilia se mentine sub influenta unei cresteri scazute si a unei dinamici ridicate a inflatiei, nivelul acesteia din urma fiind estimat la peste 6% in acest an, in conditiile in care cresterea economica va fi cu mult sub 3%. Este de asemenea de asteptat ca ratele dobanzilor sa creasca in continuare, ceea ce ar putea impiedica cresterea investitiilor.
In Rusia va avea loc o scadere a cresterii economice mai mult decat prognozata, de 1,4%, sub valoarea de 2,7% estimata in luna iulie, potrivit unui raport al EY.
Preocuparile referitoare la profilul demografic si ritmul limitat de reforme politice in anumite sectoare raman, desi cresterea PIB-ului pe termen mai lung se va reflecta intr-un nivel al acestuia de aproape 4%.
Nivelul de crestere a PIB-ului in India a scazut la 5% in 2012, comparativ cu aproape 9% inregistrat in perioada 2005-2010. Atat inflatia cat si deficitul de cont curent raman ridicate.
Problemele se mentin in pofida anunturilor de imbunatatire a eficientei facute de India in ultimele luni. Pentru a-si imbunatati mediul de business, India are nevoie de un nivel mai mare al investitiilor in infrastructura.
Prognoza EY arata ca in cazul multor politici publice din tarile emergente, accentul a fost pus pe un termen prea scurt in privinta fluxurilor valutare, in loc sa fie vizata cresterea pe termen mediu. In plus, avand in vedere faptul ca in unele dintre cele mai mari piete emergente vor avea loc alegeri electorale in anul care urmeaza, obtinerea unui consens politic pentru sustinerea reformelor economice a fost mai dificila.
“In urmatorii trei ani, vom asista la mai multe divergente privind perspectivele de crestere intre unele state emergente care sunt dispuse si capabile sa implementeze reforme economice care sa stimuleze cresterea si celelalte state emergente” se spune in raport.
In timp ce tarile emergente nu mai par atat de rezistente, in zona euro recesiunea s-a incheiat. Europa s-a bucurat de o perioada de relativa stabilitate financiara in ultimele luni, iar revenirea economica, desi una inceata si dureroasa, a inceput.