Stimularea cererii bazate pe consum creste datoria externa si reaprinde inflatia
economia romanieiconsum romaniaexporturi romaniavalentin lazea
In cadrul unei conferinte organizata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, a explicat ca stimularea consumului in detrimentul productiei poate creste datoria publica si reaprinde inflatia pentru o economie precum cea a Romaniei, care va trece de la deficit, la exces de cerere.
"Ce alegem pentru Romania: exportator competitiv sau piata de desfacere pentru straini?
Daca vrem sa fim exportatori, sa ne gandim ce politici ii stimuleaza pe exportatori mai degraba decat pe cine produce pentru consumul intern", a precizat Lazea, in nume propriu, citat de Agerpres.
El a spus ca, in politica fiscala, una este stimularea consumului, de exemplu, prin reducerea TVA, si alta a productiei, de exemplu, prin reducerea CAS.
In politica monetara, una este stimularea exporturilor cu o usoara depreciere a monedei si alta stimularea importurilor cu aprecierea monedei.
In politica structurala, statele care vor exporturi, trebuie sa faca reforme structurale gen infrastructura si o mai buna administratie.
Economistul a amintit ca, intre 2004 si 2008, economia Romaniei a crescut pe baza de consum, iar, intre 2009 si 2014, pe baza de exporturi, iar, acum, la cererea consumatorilor si a producatorilor, "politicul raspunde cu promptitudine si creste consumul".
El a explicat si ca tarile exportatoare o duc mai bine decat cele care consuma pentru ca statele care au excedent comercial au trecut mult mai bine de criza decat celelalte, o concurenta externa puternica stimuland inovarea si responsabilitatea in afaceri.
Sursa: Agerpres