Statul roman investeste aproape DOUA MILIARDE de euro in retehnologizarea primului reactor nuclear de la Cernavoda
investitii energieretehnologizare unitatea 1actiuni nuclearelectrica
Nu multe sunt alocarile de bani facute de Romania pentru proiecte cu adevarat importante, desi majoritatea alocarilor sunt prezentate cu titlu de investitii. Insa, se mai intampla si minuni: tara noastra va realiza o investitie veritabila, de circa 1,85 miliarde de euro, in retehnologizarea uneia dintre cele mai importante surse de producere a energiei electrice: Unitatea 1 a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.
Decizia a fost luata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor
Nuclearelectrica, la care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 82,4981%.
Nuclearelectrica detine un rol major la nivel national, contribuind cu aproximativ 18-20% energie nucleara la productia totala de energie si cu 33% la productia totala de energie fara CO2 din Romania.
Reactoarele CANDU au o durata de viata initiala de 30 de ani. In urma retehnologizarii, durata de viata poate fi prelungita cu inca 30 de ani. Unitatea 1 a fost data pusa in exploatare comerciala in 1996.
Retehnologizarea Unitatii 1 este un proiect pentru care Nuclearelectrica a lucrat din 2017.
Interesant este ca retehnologizarea Unitatii 1 inseamna inca 30 de ani de operare in conditii de maxima securitate nucleara, dupa anul 2029, la mai putin de jumatate din costurile unui reactor nuclear nou.
Prelungirea duratei de viata a unitatilor nucleare are cel mai mic cost dintre toate sursele de energie, cele regenerabile incluse. In contextul tranzitiei energetice si al decarbonarii, inseamna inca 30 de ani de operare fara emisii de CO2, in total aproximativ 150 milioane tone CO2 evitate.
Odata cu aprobarea deciziei de investitie, trecem la cea de-a doua faza a proiectului si anume, asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a U1, pregatirea executiei activitatilor identificate si definite pentru retehnologizare in Faza I si obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare desfasurarii acestui proiect. Multumesc si felicit toti colegii implicati in proiectul Retehnologizarii Unitatii 1, a declarat Cosmin Ghita, directorul general al Nuclearelectrica.
Decizia de investitie a fost aprobata in baza Studiului de Fezabilitate si a propunerii Scenariului 2 enhanced safety, considerat optim de catre Nuclearelectrica.
Varianta aprobata de actionarii companiei include modificari de proiect care asigura in plus fata de Scenariul 1 cresterea marginilor de securitate nucleara a centralei si tin cont de noile tendinte de crestere a robustetii din punct de vedere al securitatii nucleare.
Costul actual pentru implementarea Scenariului 2, Enhanced Safety, este de circa 1,85 miliarde de euro, fara a lua in calcul costurile finantarii si actualizarea cu rata inflatiei la data la care va fi semnat contractul de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda.
Pentru proiect, compania a angajat, in 2021, 100 de persoane, care vor face parte din structura organizatorica a proiectului in Faza 2 si care beneficiaza de specializare in conformitate cu standardele nucleare.
O parte dintre noii angajatii vor fi trimisi pentru specializare in centrale din Canada, trecute deja prin experienta retehnologizarii.
Unitatea 1 va fi oprita timp de doi ani
Faza 2, derulata intre 2022-2026, demareaza o data cu aproabrea deciziei de investii si cuprinde asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unitatii 1, pregatirea executiei activitatilor identificate si definite in Faza I pentru retehnologizarea Unitaii 1 si obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare desfasurarii acestui proiect.
Faza 3 se va derula intre 2027-2029 si va incepe cu oprirea Unitatii 1. Ea consta in derularea efectiva a lucrarilor din Proiectul de Retehnologizare a Unitatii 1, in instalatiile unitatii, precum si repunerea acesteia in functiune, in vederea exploatarii comerciale pentru un nou ciclu de functionare de 30 de ani, dupa anul 2029.