Statul continua sa cheltuiasca prea multi bani. Numai in luna ianuarie, gaura din bugetul public s-a adancit cu peste 2 miliarde de lei
deficit bugetarcheltuieli publice
Romania are un deficit bugetar accentuat si, desi au fost adoptate unele masuri care ar fi trebuit sa se reflecte intr-o reducere a cheltuielilor, acestea continua intr-un ritm alert, mult peste cat ne permitem in mod real, raportat la veniturile care intra in vistieria publica.
Cifrele publicate joi de Ministerul Finantelor nu mai au nevoie de niciun comentariu. Dupa prima luna din acest an, deficitul bugetar a urcat cu 0,58% din PIB. Vorbim despre o gaura de de peste 2,2 miliarde de euro.
"Executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2025 s-a incheiat cu un deficit de 11,01 miliarde de lei - echivalentul a peste 2,2 miliarde de euro -, respectiv 0,58% din PIB, fata de deficitul de 7,89 miliarde de lei, respectiv 0,45% din PIB aferent lunii ianuarie 2024”, se arata in documentul de la Finante.
Romania a inregistrat in ianuarie 2025 venituri totale de 46,75 miliarde de lei, in scadere cu 1,4% fata de anul anterior, din cauza reducerii fondurilor europene si a unor incasari mai mici din TVA si accize. In acelasi timp, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 4,5%, ajungand la 57,76 miliarde de lei.
Bugetul din acest an este construit pe o crestere economica de 2,5% si un deficit bugetar estimat la 7% din PIB, insa datele Ministerului de Finante arata ca deficitul a fost de 8,65% din PIB in 2024, comparativ cu 5,61% din PIB in 2023.
Ce pericole poate aduce Romaniei deficitul bugetar in crestere?
Un deficit bugetar mare inseamna automat mai multe datorii pentru stat, iar asta se traduce prin taxe si impozite mai mari pentru tine. Inflatia poate creste, puterea de cumparare scade, iar preturile continua sa urce. Investitorii isi pierd increderea, leul se devalorizeaza, iar dobanzile la credite cresc, facand viata si mai scumpa.
Statul, in incercarea de a acoperi deficitul, poate taia din cheltuieli sociale, pensii, salarii sau investitii in infrastructura. Pe scurt, deficitul bugetar accentuat se tarduce prin bani mai putini pentru romani, costuri mai mari si o economie mai fragila.
Sursa foto: unsplash.com