Statul are rezerva valutara de 6,8 miliarde de euro
rezerve statrezerve valutaremfpdatorie guvernamentala
Ministerul Finantelor Publice (MFP) precizeaza, in Raportul privind situatia economica si bugetara pe primele sase luni ale anului 2014 ca rezerva in valuta la dispozitia statului este de 6,8 miliarde de euro, asigurand acoperirea a 5,8 luni din necesarul brut de finantare aferent anului 2014.
Riscul de refinantare, principalul asociat portofoliului de datorie publica guvernamentala, a scazut, maturitatea medie ramasa a titlurilor de stat emise pe piata interna crescand de la 2,4 ani, la sfarsitul anului 2013, la 2,8 ani la sfarsitul lunii iunie 2014.
Maturitatea medie ramasa a portofoliului de euroobligatiuni a crescut de la de 6,2 ani, la 7,2 ani, iar, la nivelul intregului portofoliu de datorie publica guvernamentala, maturitatea medie ramasa a crescut de la 3,9 ani, la 4,9 ani.
Potrivit MFP, aceste evolutii au redus necesarul de finantare bruta pentru 2014, determinat de nivelul deficitului bugetar si volumul refinantarii datoriei publice, acesta situandu-se, in premiera, sub 10% din PIB (9,5% din PIB), dupa criza economica declansata in 2008.
La 31 mai 2014, gradul de indatorare publica brut a fost de 40,8% din PIB, din care 38,6% a reprezentat datoria publica guvernamentala si 2,2% datoria publica locala.
Cresterea de datorie publica guvernamentala directa a fost determinata de angajarea de datorie pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice guvernamentale, dar si pentru consolidarea rezervei financiare in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului.
Daca se are in vedere rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului, nivelul datoriei publice guvernamentale nete a fost de 34,2% din PIB, la sfarsitul lunii mai 2014, comparativ cu 36,2% din PIB, la sfarsitul anului 2013.
Executia pe primul semestru al acestui an arata ca se continua consolidarea fiscala si incadrarea in parametrii stabiliti cu CE, FMI, si Banca Mondiala, existand premisele atingerii tintei de deficit pe anul in curs, asigurandu-se, in continuare, resursele necesare pentru absorbtia fondurilor europene asumate pentru acest an, precum si pentru investitiile in derulare ale caror termene de plata sunt in functie de stadiul de implementare.