Statistica de groaza, de Halloween: firmele de pompe funebre nu au... moarte, ci profit
halloween 2018frames romaniafirme pompe funebreafaceri pompe funebremortalitate romania
Moartea poate fi o afacere excelenta. Dovada rezultatele spectaculoase inregistrate de firmele de pompe funebre care, in 2018, sunt mai profitabile ca oricand, potrivit unei analize realizata de firma de consultanta Frames.
De Halloween, analistii de la Frames au patruns in tenebrele unei industrii cu care nimeni nu si-ar dori sa aiba de-a face. Concluzia este ca pompele funebre reprezinta unul dintre business-urile de perspectiva din economie, avand in vedere ca niciodata nu va duce lipsa de clienti.
Citeste si:
Pentru ce salariu accepta romanii joburi de groaza, gen gropar sau... calau
O radiografie a business-ului de pompe funebre arata ca afacerile din acest sector vor atinge, in acest an, nivelul istoric de 1,3 miliarde de lei, in crestere cu peste 150% fata de 2013. In sectorul firmelor funebre, activeaza 806 de companii, cu aproape 100 mai multe fata de acum 5 ani.
"Business-ul din sectorul pompelor funebre s-a maturizat semnificativ, in ultimii ani. Am asistat la o consolidare a pietei, atat din punct de vedere al numarului firmelor cat mai ales in ceea ce priveste ofertele.
Profesionalizarea si eficientizarea serviciilor se pot vedea, cel mai bine, in cresterea semnificativa a cifrei de afaceri, care a avansat de la 423 milioane de lei, in 2013, la 1,1 miliarde, in 2017. Pentru 2018, estimam atingerea nivelului de 1,3 miliarde de lei", afirma analistii de la Frames.
Potrivit analizei, realizata la comanda unei companii de profil, cele mai multe firme de pompe funebre activeaza in Bucuresti-Ilfov, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Brasov.
Prezenta firmelor de pompe funebre in zona marilor aglomerari urbane trebuie pusa in legatura cu cererea de astfel de servicii. Daca, in mediul rural, inmormantarile, pomenile si toate celelalte servicii de aceasta natura sunt organizate mai mult pe cont propriu, in mediul urban, firmele sunt cele care asigura, in principal, aceste servicii.
Evolutia semnificativa a cifrei de afaceri se explica si prin fiscalizarea unor servicii care, pana nu demult, se practicau fara forme legale.
Citeste si:
Halloween 2018: Legenda care a fermecat toata planeta
Nivelul evaziunii fiscale din piata serviciilor de pompe funebre s-a redus semnificativ, in ultimii ani, iar rezultatele financiare vin sa confirme aceasta perspectiva. Asta nu inseamna ca nu exista inca multe servicii prestate la... negru, fara facturi si chitante, insa fenomenul s-a redus semnificativ.
Pompele funebre, un serviciu all-inclusive
Analiza datelor celor peste 800 de firme din sectorul pompelor funebre indica faptul ca serviciile acestora s-au extins semnificativ, in ultimii ani.
"Ofertele companiilor acopera tot spectrul de servicii necesare in astfel de situatii. Imbalsamarea, cosciugul, casa mortuara, locul de veci sunt principalele repere. Exista adevarate lanturi economice care exploateaza eficient intregul proces operatial. Cand cineva moare la spital sau acasa, cu siguranta, apare reprezentantul unei firme care isi ofera serviciile. Exista inclusiv sisteme de creditare, cu plata in rate fara dobanda etc.", potrivit Frames.
Pompele funebre, un business cu potential
Chiar daca suna morbid, afacerile din acest sector au un potential de crestere semnificativ. Romania are a doua cea mai ridicata rata a mortalitatii din Uniunea Europeana, de 1.530 de decese la 100.000 de locuitori. Clasamentul este condus de Bulgaria, cu 1.660 de decese la 100.000 de locuitori, iar pe locul 3, se situeaza Ungaria, cu 1.500 de decese la 100.000 de locuitori.
Potrivit datelor Eurostat, tarile cu cea mai scazuta rata a mortalitatii sunt Franta (895 de decese la 100.000 de locuitori), Spania (873 de decese), Italia (901 de decese) si Suedia (927 de decese).
Datele INS arata ca, in Romania, in 2017, au decedat 260.886 persoane, cu 3.339 mai multe decat in 2016, respectiv cu 1,3%, atat in mediul urban, cat si in mediul rural. Rata mortalitatii generale a fost de 11,8 ‰, in 2017 fata de 11,6 ‰, in 2016.
Cele mai ridicate rate ale mortalitatii s-au inregistrat in judetele Buzau (14,2‰), Olt (14,5‰), Giurgiu (15,7‰) si Teleorman (17,0‰), iar cele mai mici in Valcea (9,5‰), Ilfov (9,6‰), Iasi (9,7‰) si Sibiu (9,8‰).
In Bucuresti, rata generala a mortalitatii a fost de 10,5‰. Datele statistice arata ca, in mediul rural, s-au inregistrat cu 10,8% mai multe decese decat in mediul urban.
In 2017, repartizarea persoanelor decedate dupa luna decesului releva ca punctul de maxim al curbei de sezonalitate s-a inregistrat in ianuarie (29.399 decese), iar minimum, in septembrie (18.600 decese).
In 2017, comparativ cu 2016, principalele cauze de deces au fost bolile aparatului circulator (57,6%, din care 19,1% boala ischemica a inimii si 16,4% bolile cerebro-vasculare), urmate de tumori (19,9%), de bolile aparatului respirator (5,9%), bolile aparatului digestiv (5,7%), leziuni traumatice, otraviri si alte consecinte ale cauzelor externe (3,7%).
"Perspectivele, in privinta mortalitatii in Romania sunt, din pacate, negative. Numarul deceselor creste de la an la an pe fondul imbatranirii accentuate a populatiei, al cresterii numarului bolnavilor si, nu in ultimul rand, al obiceiurilor nocive ale romanilor. Alimentatia nesanatoasa, lipsa miscarii, consumul excesiv de alcool, automedicatia practicata la scara ampla si lipsa de interes a unei mari parti a populatiei pentru controalele medicale preventive contribuie la accentuarea acestui fenomen", explica cei de la Frames.
Potrivit Eurostat, la nivelul UE, principalele cauze de deces sunt reprezentate de infarct, accidentul vascular cerebral si cancerul. Putin peste 1,9 milioane de persoane (37% din total) au decedat din cauza unor afectiuni ale sistemului circulator (in principal, accidente vasculare cerebrale si infarcturi) iar 1,3 milioane (26% din total) au decedat din cauza cancerului.
Citeste si:
O sa avem ce bea la anul. Productia de vin in 2018 va fi una record, iar Romania este in top
Afectiunile sistemului circulator au fost principala cauza a deceselor in toate statele membre UE, cu exceptia Danemarcei, Frantei, Olandei si Marii Britanii, unde cancerul a fost principala cauza a deceselor.