Declansat in urma cu aproximativ 15 luni, razboiul comercial dintre Statele Unite ale Americii si China, doua dintre cele mai importante state ale planetei, a cauzat deja o serie de efecte negative. Spre exemplu, odata cu agitarea pietelor financiare, razboiul comercial dintre cele doua state a incetinit chiar si cresterea economiei mondiale. Totodata, specialistii au atras atentia in ultimele 12 luni in mai multe randuri ca, odata declansat, razboiul comercial dintre cele doua state va da peste cap economia globala intr-un ritm accelerat.
Donald Trump s-a dovedit a fi destul de precaut atunci cand a vorbit despre ajungerea la acest acord comercial preliminar cu China, preferand sa nu dea inca prea multe informatii oficiale in acest sens. Totodata, presedintele Trump a tinut sa mentioneze ca redactarea acordului ar putea dura chiar si mai mult de o luna, intelegerea putand fi chiar rupta in aceasta perioada. Totusi, liderul de la Casa Alba si-a exprimat optimismul cu privire la perioada urmatoare si la ajungerea la un acord comercial solid intre cele doua parti.
Negocierile finale dintre Statele Unite si China s-au desfasurat pe parcursul a doua zile la Washington. Stevan Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat la sfarsitul negocierilor ca la acest moment “exista o intelegere fundamentala asupra problemelor principale”. Totodata, Mnuchin a recunoscut ca “mai sunt multe de facut in perioada urmatoare”. In prezenta vicepremierului chinez Liu He, presedintele american Donald Trump a declarat in cele din urma ca cele doua parti sunt foarte aproape sa puna capat conflictului comercial.
In conditiile in care cele doua parti au recunoscut ca deocamdata nu s-a ajuns la un acord comercial prea solid, existand inca numeroase subiecte de negociat in perioada urmatoare, nu putini sunt cei care se declara sceptici cu privire la ajungerea la un acord comercial final intre Statele Unite si China. Acest lucru se poate observa si prin prisma faptului ca bursele europene au inchis in scadere sedinta de tranzactionare de luni, investitotii actionand cu prudenta in debutul acestei saptamani.
Multi investitori si analisti considera ca Statele Unite si China au abordat in negocierile lor de pana la acest moment doar o mica parte dintre subiectele problematice care au dus la declansarea acestui conflict comercial. Astfel, unele dintre cele mai mari divergente dintre cele doua parti au ramas inca nerezolvate pana la aceasta ora. Mai mult decat atat, desi presedintele Trump a vorbit despre ajungerea la un acord comercial preliminar, partea chineza a vorbit doar despre un “progres” obtinut in negocieri.
Spre exemplu, analistii BNP Paribas atrag atentia ca desi putem vorbi la aceasta ora despre un posibil progres in elementele mai dificile din relatia Statelor Unite cu China, riscul unei rupturi “va creste atunci cand discutiile vor ajunge la unele aspecte problematice”. De asemenea, alti economisti sunt de parere ca nu suntem deloc atat de aproape de incheierea unui acord comercial final intre cele doua parti, negocierile putand sa dureze chiar si inca cativa ani.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!