La jumatatea anului trecut, Statele Unite anuntau introducerea unor taxe suplimentare pe marfurile chinezesti in valoare de nu mai putin de 34 de miliarde de dolari. Asa cum era de asteptat, Beijing-ul a raspuns rapid cu aceeasi moneda, introducand noi tarife vamale pe marfurile care veneau de peste Ocean. Liderul de la Casa Alba nu a dat insa semne ca ar avea de gand sa dea inapoi, sustinand ca tarifele vamale erau necesare pentru a proteja securitatea nationala si proprietatea intelectuala a intreprinderilor din Statele Unite si pentru a contribui la reducerea deficitului comercial al Statelor Unite cu China.
Razboiul comercial dintre Statele Unite si China a avut insa efecte la nivel international, incetinind cresterea economiei globale in 2019 la cel mai scazut ritm de dupa criza economica din anii 2008 - 2009. In plus, razboiul comercial cu Statele Unite a lovit extrem de dur economia din China, cel mai puternic jucator economic de pe continentul asiatic traversand la acest moment una dintre cele mai complicate perioade din istoria recenta. Mai mult decat atat, toata aceasta situatie din ce in ce mai complicata din punct de vedere economic se suprapune problemelor din Hong Kong.
Presedintele american Donald Trump a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute prin intermediul unui mesaj postat pe o retea de socializare ca echipele de negociatori din China au agreat “multe schimbari structurale si achizitii uriase de produse agricole, energie si produse manufacturiere”. De asemenea, liderul de la Casa Alba a mai anuntat ca tarifele de 25% pe importurile chinezesti raman in vigoare in continuare, in timp ce taxele pentru majoritatea bunurilor chinezesti ramase vor fi reduse la 7.5%. Astfel, tarifele penalizatoare de 15% care erau programate a intra in vigoare de la 15 decembrie nu au mai fost aplicate.
Este important de mentionat ca, pentru moment, vorbim despre un acord preliminar care linisteste apele in care se scalda Statele Unite si China, doi dintre cei mai importanti jucatori economici din intreaga lume la ora actuala. Acelasi Donald Trump a anuntat deja ca negocierile pentru faza a doua a acordului vor incepe cat mai curand posibil. Un acord ferm cu privire la cele comunicate in aceste zile va fi semnat la inceputul anului viitor, la Washington.
Autoritatile de la Beijing au acceptat sa cumpere in urmatorii doi ani produse agricole suplimentare in valoare de 32 de miliarde de dolari. De asemenea, Donald Trump mai anunta si ca statul chinez va mari si achizitiile de produse manufacturiere, energie si servicii din Statele Unite ale Americii. Ulterior, acelasi Donald Trump a sustinut ca, in opinia sa, achizitiile de produse agricole ale Chinei vor atinge in cele din urma 50 de miliarde de dolari.
Anuntul lui Donald Trump cu privire la ajungerea la acest acord preliminar cu China a fost primit extrem de bine, bursa americana urcand la finalul saptamanii trecute la noi maxime istorice.
Ultimele NOUTATI
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si