Decizia Parlamentului din urma cu o saptamana de a majora pensiile cu 40 de procente incepand cu aceasta toamna se poate dovedi in cele din urma un adevarat pericol pentru economia romaneasca, asa cum au avertizat mai multe institutii si specialisti in domeniu in ultima perioada. Un nou avertisment in acest sens vine acum chiar din partea agentiei de evaluare S&P Global Ratings, care a transmis ca aceasta decizie ar urma sa declanseze o corectie fiscala dezordonata care s-ar suprapune unui moment extrem de dificil prin care trece economia tarii noastre, criza provocata de pandemia de coronavirus afectand puternic finantele.
Cu doar cateva zile inainte de alegerile locale de la sfarsitul saptamanii trecute, Parlamentul a adoptat rectificarea bugetara aferenta anului 2020, cu amendamentul PSD cu privire la majorarea cu 40 de procente a punctului de pensie incepand cu aceasta toamna. Propunerea social-democratilor a fost votata cu 242 de voturi “pentru”, 147 “impotriva” si 11 abtineri, in acest fel fiind abrogat articolul potrivit caruia punctul de pensie ar fi urmat sa se mareasca cu numai 14 procente. Decizia a fost intens criticata pe parcursul saptamanii trecute de mai multi specialisti in domeniu, inclusiv ministrul Finantelor tragand un semnal de alarma in acest sens.
Un avertisment extrem de clar vine la mijlocul acestei saptamani insa chiar de la agentia de rating S&P, care transmite ca in cazul in care aceasta decizie va ramane in vigoare, Romania “va fi muscat mai mult decat poate mesteca, din punct de vedere fiscal”. In opinia analistilor S&P, o asemenea majorare semnificativa a cheltuielilor permanente ar reprezenta o miscare daunatoare pentru performantele fiscale si externe ale tarii noastre. In plus, o asemenea decizie ar urma sa provoace o corectie bugetara dezordonata, care cel mai probabil ar urma sa aiba urmari asupra revenirii fragile a economiei in actualul context extrem de dificil provocat de pandemia de coronavirus.
Mai mult decat atat, specialistii din cadrul agenitie de evaluare S&P aproximeaza ca majorarea pensiilor cu 40 de procente incepand cu aceasta toamna ar putea impinge deficitul bugetar al tarii noastre la peste 10% din Produsul Intern Brut in 2021, la acelasi nivel urmand sa ramana si pentru urmatorii doi ani. In conditiile in care economia se va contracta in acest an cu 3.8%, specialistii de la Bucuresti se asteapta ca deficitul sa ajunga pana la finalul acestui an la nu mai putin de 8.6% din PIB.
Urmatoarea revizuire de rating pentru Romania este programata de cei de la S&P pentru data de 4 decembrie. La ora actuala, toate cele trei mari agentii de rating, S&P, Moody’s si Fitch Ratings, au atribuit tarii noastre un rating “BBB minus” , adica cel mai scazut calificativ din categoria investment grade. Mai mult decat atat, toate cele trei agentii de rating atribuie tarii noastre o perspectiva negativa.
Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, ramane optimist in ciuda avertismentelor pe care le-a trimis Parlamentului cu privire la o posibila retrogradare a rating-ului tarii noastre decisa de agentiile de rating in urma deciziei de majorare a pensiilor cu 40%. Liberalul promite ca Ministerul Finantelor va da dovada de transparenta maxima in toate privintele, exprimandu-si optimismul cu privire la faptul ca rating-ul de tara va fi mentinut in luna decembrie.
Ultimele NOUTATI
Sistemul de pensii publice, la un pas de colaps. Sunt riscuri mari ca angajatii de azi sa primeasca pensii mai mici decat parintii si bunicii lor!
Condusul pe ploaie: 5 greseli periculoase pe care soferii le fac fara sa-si dea seama
Pericol pentru clientii Bancii Transilvania? Banii dispar din conturi – ce trebuie sa faci acum!
DOLARUL e rege? 3 MOTIVE care te vor convinge sa-ti tii economiile in dolari americani
Partenerii nostri
Persoana desemnata cu acordarea primului ajutor - [MODEL] anexa la fisa de post
Programul de lucru inegal - ce este si cum se stabileste
Fisa postului pentru inginer constructii civile, industriale si agricole
Intreprindere individuala: Cum se completeaza Declaratia Unica in 2025
Cheltuieli deductibile si nedeductibile: Ce schimbari majore aduce legislatia fiscala in 2025?
Impozitul pe constructiile speciale - Ce este important sa cunoasteti in 2025