Sprijin pentru accesul la finantare al producatorilor agricoli si al celor cu exploatatii piscicole
finantare afacerifinantare agriculturafinantare piscicultura
Producatorii agricoli si cei din sectorul piscicol - persoane fizice sau juridice - vor fi sprijiniti sa obtina finantare pentru campania agricola de primavara, pentru achizitionarea de terenuri agricole in vederea extinderii exploatatiilor, precum si pentru modernizarea si eficientizarea acestora, potrivit unei OUG adoptate de Guvern.
Masurile au in vedere cresterea procentului de garantare pentru fermierii care solicita credite pentru achizitionarea de terenuri agricole, extinderea categoriei de beneficiari si simplificarea procedurilor in domeniul garantarii, toate acestea avand scopul sa faciliteze accesul la credite si, implicit, sa asigure conditii pentru cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene alocate Romaniei pentru agricultura si piscicultura.
Noua OUG modifica si completeaza trei acte normative care legifereaza aspecte legate de finantarea domeniului agricol.
Prin noul act normativ, se doreste cresterea procentului de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achizitia de terenuri agricole de la 50%, la 80%, se propun masuri de reducere a comisionului de garantare de la 3,8%, la 2% si se extinde categoria potentialilor beneficiari atat in sectorul agricol, cat si in acvacultura.
Aceste garantii se acorda pentru urmatoarele tipuri de credite si procent maxim de garantare:
- credite acordate pentru achizitia de terenuri cu destinatie agricola (pana la maximum 80% din valoarea creditului); in acest caz, diferenta de 20% va fi acoperita din alte surse (respectiv terenul achizitionat si/sau alte bunuri aflate in proprietatea acestora sau a tertilor garanti). Modificarea adusa de Guvern, inclusiv cresterea procentului de garantare de la 50% la 80 %, are in vedere ca, in prezent, institutiile finantatoare iau in garantie terenuri cu destinatie agricola la aproximativ 40% din valoarea acestuia, diferenta neputand fi acoperita de beneficiari;
- credite acordate de institutiile finantatoare fermierilor pentru finantarea productiei agricole, finantarea productiei piscicole si a investitiilor in domeniul agricol si cel al acvaculturii, altele decat cele finantate din PNDR 2014-2020 si Programul Operational de Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020 pana la maximum 80% din valoarea acestora;
- credite acordate de institutiile finantatoare beneficiarilor PNDR 2014 - 2020, respectiv POPAM 2014-2020, pentru finantarea proiectelor de investitii sprijinite prin aceste programe pana la maximum 80 % din valoarea acestora.
Potrivit reglementarilor in vigoare (OUG nr. 43 /2013), se acorda garantii de pana la 50% din valoarea creditelor contractate de fermieri pentru extinderea suprafetelor exploatate - garantii pentru achizitia de terenuri agricole - si de 80% in cazul creditelor pentru stimularea productiei agricole, zootehnice si de investitii in aceste domenii. Garantiile din prevederile prezentului act normativ se acorda pentru toate tipurile de credite cu o valoare de pana la 3.000.000 de euro, respectiv 2.400.000 de euro valoarea garantiei.
Noul act normativ include reglementari privind sursa de finantare, statutul sumelor din care se constituie plafonul de garantare, conditiile de accesare a garantiilor, regimul sumelor acordate, a dobanzilor incasate si a comisioanelor de garantare.
De asemenea, sunt prevazute masuri pentru recuperarea valorii garantiei executata de institutia finantatoare daca beneficiarii nu-si respecta obligatiile contractuale, prin inlocuirea biletului la ordin (pe care il emitea imprumutatul in favoarea fondurilor de garantare ca masura asiguratorie, in conformitate cu prevederile actului normativ) cu contractul de fidejusiune, instrument acceptat si utilizat in prezent de institutiile finantatoare, care securizeaza fondurile nationale pe seama carora se acorda aceste garantii.