Sprijin mai generos in 2021 pentru instalarea tinerilor fermieri. Finantarea nerambursabila de la stat creste la 70.000 de euro
instalare tineri fermieriajutor stat fermierifonduri nerambursabile fermieri
In acest an, prin Submasura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor, cei interesati pot pana la 70.000 de euro, sprijin nerambursabil de la stat, fata de anii trecuti in care limita de sus era de 50.000 de euro Inscrierile incep in a doua jumatate a acestei luni.
Sprijinul va fi acordat sub forma de suma forfetara pentru implementarea obiectivelor prevazute in Planul de
afaceri, pentru o perioada de maxim 3 ani.
Ajutorul de stat va fi nerambursabil si se va acorda astfel:
- 70.000 de euro, pentru exploatatiile care integreaza in planul de afaceri operatiuni de conditionare-procesare sau agricultura ecologica, pentru exploatatiile intre 30.000 de euro SO si 50.000 de euro SO;
- 60.000 de euro, pentru exploatatiile care integreaza in planul de afaceri operatiuni de conditionare-procesare sau agricultura ecologica pentru exploatatiile intre 12.000 de euro SO si 29.999 de euro;
- 50.000 de euro, pentru exploatatiile intre 30.000 de euro SO si 50.000 de euro SO;
- 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 de euro SO si 29.999 de euro SO.
SO reprezinta valoarea productiei standard de la termenii din limba engleza Standard Output (SO).
Sprijinul se va acorda sub forma de suma forfetara in doua transe: 75%, la semnarea contractului de finantare, si 25%, in functie de implementarea corecta a planului de afaceri, fara a depasi trei ani (inclusiv pentru exploatatiile pomicole) de la semnarea contractului de finantare.
Sunt eligibili: tinerii fermieri, cu varste intre 18 si 40 de ani, la momentul depunerii cererii de finantare, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola, ca sef al acesteia; persoana juridica avand mai multi actionari unde un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.
Exploatatia agricola trebuie sa fie inregistrata de solicitant, in nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primarie in Registrul Agricol, la APIA in Registrul Unic de Identificare si la ANSVSA in Registrul Exploatatiilor - dupa caz, inainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.
Categoriile de solicitanti eligibili in cadrul Submasurii 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, in functie de forma de organizare sunt: persoana fizica inregistrata si autorizata in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare: individual si independent, ca persoana fizica autorizata (PFA); ca intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale (II); ca intreprinzator titular al unei intreprinderi familiale (IF).
O alta categorie de solicitant este asociatul unic si administrator al unei societati cu raspundere limitata - SRL, infiintata in baza Legii nr. 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
A treia categorie este cea de asociat majoritar (majoritate absoluta 50%+1%) si administrator al unei societati cu raspundere limitata - SRL, infiintata in baza Legii nr. 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Solicitantul va trebui sa aiba domiciliul si sediul social in localitatea in care e inregistrata exploatatia agricola si sa prezinte un plan de afaceri viabil a carui implementare va trebui sa inceapa in cel mult sase luni de la data deciziei prin care se va acorda sprijinul financiar.
Tanarul care se instaleaza trebuie sa fie membrul desemnat de catre asociati ca administrator al societatii comerciale.
Foto: pexels.com