Anul 2020 a adus pentru Romania o rata a somajului de 5%, criza provocata de pandemia de coronavirus facand ca numarul somerilor sa creasca cu 1.1 puncte procentuale in raport cu anul precedent. Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, rata somajului va scadea la finalul acestui an la 4.8%, insa situatia ramane la fel de ingrijoratoare chiar si in ciuda faptului in care se vorbeste despre o scadere probabila a acestui indice si in anul ce sta sa inceapa.
La nivel global, specialistii vorbesc despre o redresare foarte lenta a pietii muncii, cei mai multi dintre ei sustinand ca nu vor putea fi observate imbunatatiri majore pana in anul 2023. Potrivit unui raport ONU, pierderea locurilor de munca in contextul pandemiei de coronavirus a distrus cinci ani de progres pe piata muncii la nivel international. Totodata, specialistii Organizatiei Internationale a Muncii tin sa precizeze ca pana cel putin in anul 2023, cresterea ocuparii fortei de munca va fi insuficienta pentru a compensa pierderile suferite in anul 2020.
Situatia este ingrijoratoare si la nivel national, in special in contextul in care cifrele publicate de INS ne arata ca rata somajului a ajuns la aproximativ 20% in randul tinerilor. Unul dintre cei care au adus in discutie recent acest subiect este Gheorghe Ialomiteanu, vicepresedintele PMP sustinand ca aceasta problema ar putea fi rezolvata prin masuri fiscal-bugetare. Din pacate insa, Ialomiteanu atrage atentia asupra faptului ca in bugetul de stat aferent anului viitor nu au fost cuprinse masuri atractive pentru reducerea somajului in randul tinerilor.
Partidul Miscarea Populara a adus in discutie mai multe masuri care ar putea fi adoptate pentru a reduce somajul in 2022. Spre exemplu, PMP vorbeste despre reducerea impozitarii salariului de la 42% la 25% pentru firmele care angajeaza tineri. De asemenea, Ialomiteanu mai propune o serie de masuri precum ar fi finantarea cu 50% a salariului de la bugetul de stat, scutirea de la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate, acordarea de credite cu garantia statului pentru obtinerea unei locuinte sau acordarea de facilitati fiscal-bugetare angajatorilor care creeaza locuri de munca pentru tineri.
Desi autoritatile se declara optimiste in ceea ce priveste situatia din anul viitor, contextul va ramane unul destul de complicat. Anul 2022 incepe pe fondul unui pericol real al unui nou val de infectari cu SARS-CoV-2, motiv pentru care multe companii evita sa faca angajari in aceasta perioada plina de incertitudini.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si