SNACP a lansat 796 de rachete antigrindina intre 15 aprilie si 29 mai
rachete antigrindinamasuri antigrindinasistemul mational antigrindina
In perioada 22-29 mai 2020, punctele de lansare ale Unitatilor de combatere a caderilor de grindina Prahova, Oltenia si Timis din cadrul Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor (SNACP) au lansat 365 de rachete antigrindina, pentru protejarea culturilor agricole si a comunitatilor locale din zonele de interventie.
Potrivit imaginilor radar, pericolul caderilor de grindina a fost inlaturat datorita actiunilor active de interventie in atmosfera desfasurate in cadrul unitatilor din structura SNACP, iar balanta de apa din nor nu a fost afectata, potrivit Ministerului Agriculturii.
In zone neprotejate din judetele Dambovita, Arges, Alba, Maramures, Valcea si Dolj, precum si in alte localitati afectate de vreme rea si care nu se afla in aria de interventie a infrastructurii SNACP, s-au inregistrat caderi de grindina care au produs pagube insemnate, culturile agricole fiind afectate de fenomene meteo extreme.
Sezonul de combatere a caderilor de grindina incepe in data de 15 aprilie a fiecarui an si se finalizeaza pe 15 octombrie, pentru toate Unitatile din structura SNACP.
In aceasta etapa, in intervalul 15 aprilie - 29 mai, unitatile de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP au lansat 796 rachete antigrindina din Unitatile de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova, Oltenia, Timis, Moldova 1 Iasi si Moldova 2 Vrancea.
Totodata, in sezonul de combatere 2020, Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor va proteja o suprafata de aproximativ 1.500.000 de hectare, prin functionarea unui numar de 65 de puncte de lansare, apartinand unitatilor din 12 judete.
Conform Ministerului Agriculturii, in contextul schimbarilor climatice, de crestere a temperaturii la nivel mondial, de inmultire a numarului si intensitatii fenomenelor meteorologice periculoase, devine necesara si oportuna dezvoltarea activitatilor de modificare locala a vremii prin interventii active in atmosfera.
Interventiile active in atmosfera reprezinta ansamblul actiunilor de modificare artificiala a vremii prin diferite mijloace specifice acestui domeniu. Aceste activitati au scopul de a reduce riscul fata de fenomenele meteorologice periculoase pentru populatie, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane si rurale (protejarea cetatenilor) - respectiv protejarea fata de fenomene meteorologice precum grindina, ceata densa, tornadele si de a creste nivelul precipitatiilor in zonele de interes agricol.
Astfel de activitati sunt suprimarea grindinei; cresterea locala sau extinsa a precipitatiilor, precum si uniformizarea acestora; disiparea cetii dense; atenuarea fenomenelor meteorologice extreme precum furtuni puternice, tornade, s.a.
In Romania, interventiile active in atmosfera pentru combaterea caderilor de grindina au inceput in anul 2000 si sunt gestionate de catre Executiv, prin intermediul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In prezent, protectia antigrindina si mai ales infrastructura de crestere a precipitatiilor sunt in curs de dezvoltare la nivelul intregii tari si de conectare la nivel transfrontalier, aspect deosebit de important pentru sustenabilitatea si perspectiva de dezvoltarea a sistemului in contextul accelerarii riscurilor climatice.
Sisteme similare de combatere a caderilor de grindina prin utilizarea generatoarelor terestre, a rachetelor antigrindina si a aviatiei functioneaza de cateva decenii in statele europene. in tarile invecinate sau cu organizare administrativa similara Romaniei, managementul acestor sisteme se realizeaza centralizat la nivel national, fiind coordonat in mod unitar de o structura specializata.
Programul de realizare al Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor este national, strategic, pe termen lung, interdisciplinar si are caracter bivalent: de cercetare si operational.
Scopul SNACP este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, culturi agricole, etc) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice.
In conformitate cu noile abordari mondiale privind managementul riscului, SNACP actioneaza ca un mecanism de preventie si protectie ex-ante, important pentru dezvoltarea durabila a zonelor rurale pentru ca asigura nu doar protectia culturilor agricole, ci si a comunitatilor locale si a bunurilor publice si private din zonele de interventie.