Situatie dificila la granita cu Romania: motivul pentru care SE RATIONALIZEAZA ALIMENTELE in hipermarketuri
plafonare preturi alimenterationalizare alimentespecula produse de baza
Orice amestec in mecanismele de piata va produce, inevitabil, mai mult rau decat bine. Pana sa constate asta, vecinii nostri din Ungaria se bucura, ca, de la 1 februarie 2022, guvernul condus de Viktor Orban a plafonat preturile la sase alimente de baza.
Astfel, din prima zi a acestei luni, zaharul,
faina de grau, uleiul de floarea soarelui, pulpa de porc, pieptul de pui si laptele de vaca avand 2,8% grasime nu vor putea sa coste mai mult decat in 15 octombrie 2021, inainte de scumpirea energiei.
In urma plafonarii, cel mai mult, cu 20 de procente, s-a ieftinit laptele.
Aparent, doar aparent, sunt motive de bucurie, insa, primele neajunsuri au inceput sa apara si constau intr-o masura comunista: rationalizarea alimentelor.
Cand un pret are un anumit plafon, oamenii au tendinta sa cumpere cu nemiluita, fie pentru ei sau - mai rau - pentru a face specula.
Daca un produs dispare de pe raft tocmai pentru ca l-au cumparat doar cativa oameni in cantitati mari, alti oameni - de fapt, majoritatea - nu-l vor mai gasi acolo si vor fi, practic, nevoit sa-l cumpere la suprapret de la baietii destepti care au facut stocuri.
Ca o masura impotriva fenomenului, doua mari lanturi de supermarketuri din Ungaria au anuntat ca rationalizeaza vanzarea de alimente de baza. Unul dintre ele este chiar celebrul Lidl, cu o prezenta foarte puternica si in Romania.
Plafonarea preturilor genereaza masuri comuniste
Iar anunturile lor au generat alt fenomen caracteristic penuriei din timpul regimurilor comuniste: cozile.
In urma plafonarii preturilor, cantitatile maxime care pot fi cumparate in timpul unei singure runde de cumparaturi de clienti sunt: zahar 10 kilograme, faina 10 kilograme, lapte de vaca 12 litri, ulei de floarea soarelui 10 litri, pulpa de porc 10 kilograme.
Rationalizarea este valabila si pentru cumparaturile facute online.
Decizia de plafonare a preturilor unor alimente de baza in Ungaria a fost luata pe 12 ianuarie 2022.
In Romania, masura plafonarii preturilor la unele alimente a fost propusa presedintele PSD, Marcel Ciolacu.