Situatia economica a Romaniei, destul de delicata. Cifre oficiale de la Eurostat, PIB-ul scade puternic
pib romaniaeconomia romaniei
Potrivit celor mai recente cifre publicate de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, tara noastra se situeaza printre statele Uniunii Europene cu cele mai mari scaderi ale PIB-ului in trimestrul IV comparativ cu trimestrul precedent.
In ultimul trimestru al anului 2023 PIB-ul ajustat sezonier a ramas constant atat in zona euro, cat si in UE, in comparatie cu trimestrul anterior.
Aceste cifre vin in urma unei perioade anterioare in care in trimestrul trei din 2023, PIB-ul a inregistrat o usoara scadere de 0,1% in zona euro, in timp ce in UE a ramas stabil. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a inregistrat o crestere de 0,1% in zona euro si de 0,2% in UE, in trimestrul al patrulea din 2023, fata de un avans de 0,1% in ambele regiuni in trimestrul anterior.
Ce se intampla cu PIB-ul Romaniei
Pe ansamblul anului 2023,
PIB-ul a crescut cu 0,4% atat in zona euro, cat si in UE, dupa ce in 2022 s-a inregistrat o crestere semnificativa de 3,4% in ambele regiuni.
In Statele Unite, in trimestrul al patrulea din 2023, PIB-ul a inregistrat o crestere de 0,8% fata de trimestrul anterior, in urma unei cresteri de 1,2% in trimestrul al treilea din 2023. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, PIB-ul a crescut cu 3,1%, fata de 2,9% in trimestrul anterior.
In ceea ce priveste tarile UE, Danemarca a inregistrat cea mai mare crestere a PIB-ului, cu 2,0%, urmata de Croatia cu 1,3% si Slovenia cu 1,1%. Pe de alta parte, Irlanda a inregistrat cea mai semnificativa scadere, de 3,4%, urmata de Estonia si Finlanda, ambele cu o scadere de 0,7%, si Romania cu o scadere de 0,5%.
Componentele PIB-ului in trimestrul al patrulea din 2023 au evoluat dupa cum urmeaza: cheltuielile pentru consumul final al gospodariilor populatiei au crescut cu 0,1% in zona euro si cu 0,2% in UE, cheltuielile pentru consumul final al administratiei publice au crescut cu 0,6% in zona euro si cu 0,3% in UE, formarea bruta de capital fix a crescut cu 1,0% in zona euro si cu 0,8% in UE, exporturile au ramas stabile in zona euro si au crescut cu 0,8% in UE, in timp ce importurile au crescut cu 0,6% in zona euro si cu 1,2% in UE.
Contributia la cresterea PIB din cheltuielile de consum final ale gospodariilor a fost neglijabila pentru zona euro si pozitiva pentru UE, cheltuielile finale ale administratiei publice au fost pozitive pentru ambele zone, formarea bruta de capital fix a fost pozitiva atat pentru zona euro, cat si pentru UE, variatia stocurilor a fost negativa pentru ambele zone, iar exporturile minus importurile au fost negative atat pentru zona euro, cat si pentru UE.
Foto: unsplash.com