Sistemul de pensii publice, la un pas de colaps. Sunt riscuri mari ca angajatii de azi sa primeasca pensii mai mici decat parintii si bunicii lor!
pensii publicepensii privatepilonul i pensii
Sistemul public de pensii din Romania se afla intr-un impas major, iar fara masuri eficiente, tinerii de astazi ar putea primi pensii considerabil mai mici decat generatiile anterioare. Schimbarile demografice pun o presiune uriasa asupra bugetului de pensii, in timp ce raportul dintre angajati si pensionari continua sa se deterioreze. Specialistii avertizeaza ca in absenta unor reforme, sistemul ar putea deveni nesustenabil in urmatoarele decenii.
In prezent, Romania are un raport de opt pensionari la fiecare zece angajati, ceea ce mentine un echilibru fragil in sistem. Insa acest raport este amenintat de pensionarea generatiei „Decreteilor” – cei nascuti intre 1967 si 1969 – care va aduce o crestere semnificativa a numarului de pensionari. Fara masuri serioase, sistemul public de pensii risca sa intre in colaps, punand o povara financiara uriasa pe umerii noilor generatii de contribuabili.
Potrivit revistei
Capital, analizele arata ca, din cauza imbatranirii populatiei, cheltuielile publice pentru pensii vor creste cu aproximativ 5,6% din PIB pana in 2070. Totusi, aceasta crestere ar putea fi partial compensata prin majorarea varstei de pensionare si reducerea ratelor beneficiilor. Specialistii sustin ca o solutie viabila ar putea fi stimularea economisirii private si reformarea Pilonului II si III de pensii.
Previziuni ingrijoratoare despre viitorul pensiilor
Unul dintre cele mai alarmante aspecte este scaderea drastica a ratei de inlocuire a salariului prin pensie. Daca in prezent un pensionar primeste, in medie, 43% din salariul avut in perioada activa, pana in 2070 acest procent ar putea cobori la doar 24%. Acest lucru inseamna ca viitorii pensionari vor trebui sa se bazeze mai mult pe economii proprii, investitii sau alte surse de venit pentru a-si mentine nivelul de trai.
„O rata mai mica de inlocuire sugereaza ca viitoarele generatii vor trebui sa se bazeze mai mult pe
pensii private sau pe economii personale. Statul trebuie sa creeze stimulente pentru ca romanii sa isi construiasca propriul sistem de siguranta financiara pentru varsta pensionarii”, explica analistii CFA Romania.
Un alt aspect care trebuie luat in seama este randamentul negativ al Pilonului I. Conform proiectiilor, un angajat de 25 de ani, care contribuie timp de 39 de ani, va avea un randament negativ pana la varsta de 74 de ani. Cu alte cuvinte, suma totala primita in primii ani de pensionare va fi mai mica decat cea contribuita pe parcursul vietii active.