Singurul sfat legat de bani pe care ar trebui sa-l respecti in viata: toti economistii sunt de acord cu el
educatie financiarasfaturi financiare
Numeroase sfaturi legate de educatia financiara care circula in acest moment, insa daca ar fi sa rezumam toate recomandarile la una singura, universal valabila si demna de a fi urmata la orice varsta si in orice situatie materiala te-ai afla, am spune: "Traieste in limitele tale financiare si fa economii".
Indiferent de cat de multi sau putini bani ai, a trai peste posibilitatile tale materiale nu are cum sa-ti aduca vreun beneficiu, ci doar o iminenta autodistrugere. De asemenea, indiferent de cat de mult castigi sau cat de rau o duci, daca nu faci deloc economii, nu ai cum sa ajungi bine in plan financiar si te expui unui risc urias de a ajunge intr-o situatie critica, daca ramai fara venituri.
Ar fi ideal sa economisesti lunar 20% din cat castigi, dar orice suma pusa deoparte e buna
Conform recomandarilor consultantilor financiari, e recomandabil sa pui deoparte o parte din veniturile tale in fiecare luna. Indiferent daca este vorba despre 10% sau 20% din venitul tau lunar, este important sa intelegi ca e imperios necesar sa ai un fond de urgenta si, desigur, sa investesti in viitorul tau financiar. Economiile trebuie investite in active aducatoare de profit, si mai ales pentru a le proteja de inflatie, adica de devalorizare in timp.
In aceeasi ordine de idei, trebuie sa acorzi o mare atentie comportamentului tau de consum. E total neindicat sa te aventurezi sa faci cheltuieli pe care nu ti le permiti in mod real, imprumutandu-te. Aici putem da exemplul achizitionarii de telefoane de ultima generatie sau masini scumpe, pentru care ai nevoie de
imprumuturi.
Prin urmare, mentine-te consecvent in respectarea bugetului tau si in urmarirea obiectivelor tale financiare. Fii disciplinat in privinta cheltuielilor si asigura-te ca economiile tale sunt pastrate intr-un cont separat si accesibile in caz de urgenta. Evita sa faci cumparaturi din impuls, asteapta 24 de ore inainte de a face o achizitie pentru a te asigura ca ai cu adevarat nevoie de acel obiect sau serviciu, desigur daca nu vorbim despre urgente sau lucruri de care stii ca ai nevoie pentru viata de zi cu zi.
Desigur ca educatia financiara implica mult mai multe recomandari si presupune un comportament sanatos in relatia cu banii complex fata de acest singur sfat, insa daca oamenii ar tine cont macar de aceasta indicatie, situatia lor materiala ar fi net superioara, la fel si perspectivele lor de crestere si dezvoltare armonioasa in plan economic.
Foto: pexels.com