Singura solutie pentru cresterea colectarii este informatizarea ANAF si a Ministerului Finantelor Publice
informatizare anafdigitalizare anafinformatizare mfpfisier standard control
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a lansat, ieri, proiectul Consolidarea capacitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a sustine initiativele de modernizare.
Obiectivul proiectului este consolidarea capacitatii ANAF si de a sustine initiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizeaza procesele decizionale orientate catre mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fisier standard international de control pentru operatorii economici (SAF-T).
Citeste si:
Asistatii social din Romania - victimele sistemului?
In cadrul conferintei de deschidere a proiectului, ministrul Finantelor, Florin Citu a amintit ca, de la audierile din Parlament, a spus ca, daca vrea sa lase ceva in urma la Ministerul Finantelor este proiectul de digitalizare si informatizare.
"Putem toti sa ne jucam cu taxele, cu Codul fiscal si acest lucru s-a intamplat in ultimii ani. Putem sa le crestem, sa le scadem, sa complicam Codul fiscal sau sa incercam sa-l facem mai simplu, dar digitalizarea a fost mereu lasata la o parte.
Si cred ca impactul pentru colectare se va vedea si se poate face in 2020 mai mult decat in 2019 doar prin informatizarea sistemului Ministerului Finantelor Publice si ANAF.
Daca vrem sa crestem colectarea, singura solutie este sa ne uitam la informatizare si la digitalizarea sistemului ANAF si Ministerului Finantelor Publice.
Acest fisier standard de control contribuie la imbunatatirea calitatii actului administrativ si sprijina conformarea fiscala a contribuabililor, dar si detectarea si reducerea fraudei fiscale si asigurarea unei analize de risc mai eficiente.
Aceasta fraza spune cam tot ce vrem sa facem noi aici: trebuie sa avem o relatie cat mai simpla cu contribuabilul, cat mai lipsita de subiectivism, al doilea obiectiv e reducerea fraudei fiscale si, in al treilea rand, o analiza de risc eficienta si obiectiva", a declarat Florin Citu.
"Proiectul SAF-T reprezinta doar o parte dintr-un pachet de masuri mult mai complex, care inseamna intr-adevar reforma ANAF, acesta fiind doar inceputul.
Estimam ca intrarea in productie a sistemului SAF-T va fi posibila in trimestrul IV al anului 2020, iar termenele privind obligativitatea raportarii in acest sistem vor constitui subiect de analiza in cursul anului viitor", a declarat Mirela Calugareanu, presedintele ANAF.
Potrivit Elenei Timofte, managerul de proiect, standardizarea formatului de date este foarte avantajoasa din punctul de vedere al analizei cost/beneficiu, atat pentru companii, cat si pentru administratiile fiscale.
Citeste si:
La 155 de ani de la infiintare, cea mai veche banca romaneasca ofera dobanda de pana la 4% la depozitele la termen
Companiile pot exporta datele contabile printr-o singura apasare de buton, iar administratiile fiscale pot avea acces la acelasi continut de date si nu vor fi necesare conversii diferite de fisiere.