Si in 2021, statul ar putea cere dividende mai mari de la companiile sale profitabile
dividende companii statdividende suplimentare companii statcompanii stat
Se pare ca si in timpul guvernarii liberale, companiile de stat vor fi chemate sa distribuie un volum mai mare din profiturile lor sub forma de dividende. Masura a mai fost luata de asa-zisa guvernare de stanga si era menita sa mai compenseze deficitul bugetar.
Compania
Transgaz a anuntat ca Secretariatul General al Guvernului, in calitate de actionar majoritar, in numele statului roman, a transmis un memorandum care mandateaza reprezentantii statului in AGA sau in Consiliul de administratie in vederea luarii masurilor pentru repartizarea a minimum 90% din profitul net realizat in 2020 sub forma de dividende sau varsaminte la bugetul de stat.
Memorandului se refera la societatile nationale, companiile nationale si societatile cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome.
In anii 2017 si 2018, Guvernul PSD a cerut dividende de 90% din profitul companiilor controlate de stat sau chiar dividende suplimentare din rezervele acestor companii.
La finele lunii aprilie a acestui an, actionarii Transgaz au aprobat repartizarea din profitul total de 175 milioane de lei, obtinut anul trecut, a 95,84 milioane sub forma de dividende, restul fiind alocat surselor proprii de finantare.
Secretariatul General al Guvernului detine 58,51% din Transgaz, compania care detine monopolul transportatului de gaze naturale.
Statul mai este actionar majoritar si la Transelectrica (58,6882%), Nuclearelectrica (82,4981%), Romgaz (70,0071%) si Conpet (58,7162%).
Dintre acestea, doar Transelectrica a anunat ca a primi aceeasi solicitare ca Transgaz.
Toate acestea sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, asa ca de dividende suplimentare s-ar putea bucura si actionarii minoritari, de la fondurile de pensii, pana la micii investitori de retail.
Citeste si:
Florin Citu: FMI, estimari WOW pentru Romania in 2021. Cea mai buna perioada pentru romani abia incepe
Insa, cei mai multi bani ar putea fi obtinuti, supimentar, de la cea mai asteptata companie de stat la cota BVB, anume Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania obtinand, in mod constant, in ultimii ani, profit net de peste un miliard de lei.