Semne clare de recesiune in cea mai puternica economie din lume: cand America tuseste, restul lumii are deja gripa?
recesiunecea mai puternica economiecriza economicasuaamericarecesiune sua
In precedenta mare criza economica, din 2008, pe Wall Street circula o zicala: "Cand America tuseste, restul lumii are deja gripa", cu referire la consecintele economice grave ce s-au abatut asupra restului statelor lumii, dupa ce au inceput sa apara primele probleme in State. Asa sa fie si acum, cand in SUA apar tot mai multe semnale privind iminenta unei recesiuni?
Pentru al doilea trimestru consecutiv, economia SUA incepe sa "pedaleze" in gol, inregistrand un nou declin.
In perioada aprilie - iunie, cea mai puternica economie a lumii s-a contractat cu 0,9%, transmit recentele rapoarte financiare din SUA. Produsul Intern Brut al SUA cunoscuse deja un declin, in primul trimestru, evaluat de economisti la -1,6%.
Definitia recesiunii, indeplinita "ca la carte"
Cei mai multi economisti definesc recesiunea ca fiind cresterea negativa a produsului intern brut (PIB) in doua trimestre consecutive. Desi nu vorbim despre o definitie "oficiala" a fenomenului, este totusi una larg imbratisata.
Dincolo de ceea ce cred economistii sau cat de pesimisti sau optimisti suntem noi cand ne uitam peste aceste cifre, o organizatie nonprofit, non-partizana, numita Biroul National de Cercetare Economica, determina cand economia SUA se afla in recesiune. Un comitet NBER format din opt economisti are misiunea de a stabili daca SUA e in recesiune, iar in analiza lor intra mai multi factori, nu doar evolutia PIB.
De altfel, o definitie mai ampla asupra recesiunii vine chiar din partea Biroului National de Cercetare Economica (NBER) din SUA. Acesta spune ca recesiunea reprezinta "un declin semnificativ al activitatii la nivel national, care dureaza mai mult de cateva luni si este vizibil prin scaderea produsului intern brut, a veniturilor reale ale populatiei, a numarului de angajati din economie, a productiei industriale si a vanzarilor cu amanuntul si cu ridicata".
Semnalele venite dinspre Casa Alba isi pastreaza in continuare tonul optimist. Intr-o interventie recenta, presedintele
Joe Biden a vorbit despre cresterea record a locurilor de munca si investitiile in afaceri straine ca fiind niste semne de putere in economie.
"Nu mi se pare o recesiune", a concluzionat Biden.
La randul sau, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a transmis intr-o aparitie recenta la Meet the Press de la NBC ca, desi doua trimestre consecutive de crestere negativa sunt considerate in general o recesiune, conditiile actuale din economie sunt unice.
"Cand creezi aproape 400.000 de locuri de munca pe luna, asta nu este o recesiune", a spus ea.
Te-ar putea interesa si: Bugetarii, platiti regeste in comparatie cu angajatii de la privat. Salariul mediu brut, cu aproape 30% mai mare
Foto: pixabay