Seminar EY si ARB: TVA-ul, intre legislatia europeana si cea romaneasca
lergislatietvaeuropeanarbey
EY Romania organizeaza, in colaborare cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), in data de 30 ianuarie 2014, un seminar dedicat problematicii TVA care se adreseaza industriei serviciilor financiar-bancare din Romania.
Seminarul vrea sa actualizeze cunostintele si abilitatile in domeniul TVA ale executivilor care isi desfasoara activitatea in sectorul financiar-bancar, axandu-se pe interactiunea de importanta semnificativa dintre legislatia europeana de TVA (incluzand jurisprudenta europeana) si legislatia romaneasca in domeniul TVA.
Evenimentul se concentreaza pe impactul jurisprudentei UE asupra sectorului serviciilor financiar-bancare in lumina unui numar important de hotarari judecatoresti recent emise de tribunalele Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
Aceasta este institutia europeana care emite, prin hotararile sale (direct aplicabile si in Romania, in anumite conditii), interpretari ale legislatiei si principiilor europene, asigurand aplicarea si interpretarea uniforma a legislatiei europene de catre Statele Membre.
„In materie de TVA, este evident ca bancile doresc mai degraba sa fie taxate decat scutite, deoarece inteleg paradoxul din TVA prin care cei care sunt scutiti sunt taxati, iar cei care sunt taxati sunt scutiti!”, a declarat prof. Ben Terra referitor la impactul global al TVA asupra sectorului financial-bancar.
Cu privire la abordarea industriei financiar-bancare din Romania fata de TVA, Jean-Marc Cambien, partener in cadrul departamentului de Asistenta Fiscala al EY Romania, a declarat ca, pe langa un impozit pe consum, TVA este o parghie ce poate fi utilizata in mod benefic de banci, pentru atingerea unui echilibru intre scopul scutirii de TVA pentru serviciile financiar-bancare si nevoia de minimizare a costurilor fiscale.
„Practica arata ca, in Romania, exista inca oportunitati de a utiliza legislatia de TVA existenta intr-un mod eficient (dar, totodata, conform)”, a mai spus Cambien.
Acesta a continuat afirmand ca, avand in vedere presiunea sporita exercitata de costurile fiscale, in sectorul serviciilor financiar-bancare exista necesitatea de a intelege modul in care legislatia UE si jurisprudenta CJUE se aplica bancilor romanesti si de a identifica modalitatile de implementare practica imediata.
La acest eveniment iau parte executivi si specialisti in fiscalitate din cadrul celor mai importante banci din Romania.