Digitalizarea ANAF reprezinta unul dintre cele mai importante puncte strategice pe care si le-a asumat Adrian Caciu, fost ministru de Finante si actual ministru al Investitiilor si Proiectelor Europene. Desi se confrunta cu numeroase critici, Caciu sustine cu indarjire faptul ca digitalizarea ANAF este mai mult decat necesara in Romania zilelor noastre. O Romanie care, trebuie sa recunoastem, se confrunta cu probleme serioase atunci cand vine de evaziunea fiscala. Ministrul Investitiilor considera ca daca se renunta in acest moment la digitalizare, aceasta nici nu se va mai face vreodata.
„Asteptam pana la urma efectele acestei digitalizari incepute la ANAF, pentru ca ar trebui ca in urmatoarele luni sa vedem aceste efecte si, pe de alta parte, mai avem o serie de facilitati care pot fi ajustate, dar atent ajustate, astfel incat sa nu-ti creeze un efect toxic in economie, sa nu se inchida companii, sa nu se reduca locuri de munca”, a declarat Adrian Caciu recent in cadrul unei interventii la Digi24.
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene face un apel la formarea unui “front comun” pentru digitalizarea ANAF, sustinand ca aceasta este mai mult decat necesara pentru Romania in momentul de fata. „Ceea ce e cel mai important este sa facem toti un front comun si acolo unde mai sunt lucruri de adaptat pe digitalizare, ANAF, ca sunt lucruri de adaptat.... Trebuie sa recunoastem ca e complicat sa digitalizezi dintr-o data o astfel de institutie. Haideti sa punem capul la contributie. Chiar ministrul de Finante sa aiba un dialog mai amplu cu tot ce inseamna mediul de afaceri si mediul social”, spune ministrul.
„In piata privata sunt foarte multi specialisti, au spus lucruri foarte de bun simt si privitoare la e-factura, si privitoare la e-TVA, si privitoare la e-transport. Trebuie puse toate in zona aceasta. Nu renuntat la digitalizare, ca cel mai simplu zici, domnule, nu merge, hai mai bine renuntam la ea. Nu, ca daca renuntam si de data asta, nici nu se mai face vreodata, mai ales ca pierdem si bani daca nu facem aceasta digitalizare ANAF. Hai sa o facem intelept, astfel incat sa nu trebuiasca sa punem o povara fiscala pe cei care platesc. Haideti sa aducem acele venituri care lipsesc din economia noastra sau din economia fiscala fiscalizata, sa le aducem si sa le folosim la aceste investitii, co-finantari”, a mai spus Adrian Caciu atunci cand a fost intrebat ce trebuie facut de fapt pentru aceasta digitalizare a ANAF.
Sistemele e-TVA, e-Factura si e-Transport se confrunta, intr-adevar, cu numeroase plangeri legate in special de functionarea lor. Vorbim insa de trei sisteme care se dovedesc a fi mai mult decat necesare daca ne dorim cu adevarat o digitalizare a ANAF. Altfel, fata aceasta digitalizare, ANAF nu va reusi niciodata sa puna capat evaziunii fiscale din Romania. De altfel, inclusiv premierul Marcel Ciolacu a declarat nu in urma cu mult timp ca digitalizarea ANAF trebuie facuta pana la capat.
Citeste si: Provocarile implementarii Inteligentei Artificiale in intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri)
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si