Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
cresteri salarialesalariul minim pe economie 2025
De la 1 ianuarie 2025, angajatii incadrati in campul muncii cu salariul minim pe economie urmeaza sa beneficieze de o majorare. In acest context, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca este un adept al majorarilor salariale, insa avertizeaza asupra faptului ca "cifrele sunt decorelate", referindu-se la productivitate.
Isarescu: "Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelat"
"Avem o crestere a salariului mediu brut, alimentata tot mai mult si de alti factori, de majorarea salariului minim si de salarii din sectorul public. Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate si daca sunt decorelate semnificativ cu cresterea productivitatii, diferenta se duce fie in deficitul extern, deficitul de cont curent, fie intr-o inflatie mai mare. Economia functioneaza si se autoregleaza, insa, din pacate, cu inflatie si deficite mai mari", a spus Mugur Isarescu.
O mare problema a Romaniei este deficitul extern, a subliniat Isarescu: "Opt la suta este deja un deficit extern foarte mare. Tara poate sa traiasca, dar mai chinuit sau mult mai chinuit cu deficite de asemenea amploare. Pe de alta parte, noi putem, ca sa dau un mesaj pozitiv, sa concepem, ma refer la noi, romanii, un program de ajustare care sa… Am vazut ca este o parte a proiectului, 0,7% pe an.
Deci ajustare 0,7 pe an, ceva mai mica sau semnificativ mai mica decat o crestere economica pe care o gandim la 2% si care sa se poata imbina la nivel global cu o evitare a scaderii nivelului de trai, dar nu cu cresteri de 16% a veniturilor brute sau nete sau reale. Aia nu se mai poate face.
Tara trebuie sa treaca printr-o anumita dieta. In ce masura nu o sa fie cineva care sa-mi spuna sa trec si eu la dieta, dar si eu trebuie sa mai… sa trec la o anumita dieta. 8% deficit extern nu avem cum sa traim in perioada urmatoare fara tensiuni economice si financiare puternice, care se duc si in plan social si politic".
Amintim ca si previziunile BNR privind inflatia nu arata prea bine. Cea mai recenta analiza a institutiei arata ca asteptarile inflationiste au crescut. Anterior, BNR anticipa o inflatie de 4% pentru 2024, insa acum analistii cred ca vom incheia anul cu o rata a inflatiei semnificativ mai ridicata, de 4,9%. Totusi, rata inflatiei ar urma sa coboare in primul trimestru din 2025, la 3,7%. De asemenea, anul 2025 s-ar putea incheia cu o rata a infaltiei de 3,5%, dupa cum arata previziunile actuale ale economistilor BNR.
Sursa foto: freepik.com