Sefa Comisiei Europene, mesaj inedit pe Twitter, in limba romana: Am primit PNRR-ul. Contine reforme si investitii
pnrrcomisia europeana
Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a postat luni seara un mesaj interesant pe pagina sa de Twitter. von der Leyen a anuntat, in limba romana, ca "Am primit PNRR-ul", referindu-se la Planul National de Redresare si Rezilienta, pe care Guvernul l-a intocmit pentru a atrage fonduri de la Bruxelles in valoare de 29,2 miliarde de euro, cu scopul redresarii economiei romanesti si stimularii investitiilor.
"Am primit
PNRR-ul: include reforme & investitii pentru sprijinirea tranzitiei verde & digitale, "cresterea inteligenta", sanatatea, rezilienta si politicile pentru generatia viitoare.
#NextGenerationEU va contribui la construirea unui viitor mai verde si mai sustenabil pentru Romania", se arata in mesajul postat de sefa Comisiei Europene, pe Twitter.
Autoritatile romane au trimis luni la Bruxelles Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), dupa ce a acesta a fost
dezbatut in Parlament si a primit critici din partea Opozitiei alcatuita din PSD si AUR.
Opozitia a acuzat ca PNRR contine masuri de austeritate si i-a numit pe guvernanti "trompetele austeritatii".
Cu totul altceva a spus, insa, premierul Florin Citu, care a prezentat PNRR ca un program ce poate sta la baza dezvoltarii Romaniei si a sistemelor care o alcatuiesc, de la infrastructura rutiera, la digitalizare si spitale. Conform primului ministru, primul spital va fi gata in 2023-2024, finantat de PNRR.
"Romania are nevoie de toata suma de 29,2 miliarde de euro pentru a se dezvolta. Pentru a putea sa prindem din urma tarile dezvoltate. Romania are nevoie de investitori. Vom putea sa implementam acest PNRR cu investitori, cu firme, in principal romanesti. Vom lua toata aceasta suma, o vom folosi si companiile romanesti vor fi cele care vor implementa acest program", a spus Florin Citu, la dezbaterea din Parlament.
Totodata, premierul a promis ca PNRR contine masuri mult asteptate privind impaduririle, investitiile in infrastructura feroviaza, managementul deseurilor, autostrazi, metrou, reforma pensiilor, reducerea poluarii, digitalizare, pe scurt
"reformele care s-au amanat 30 de ani, acum le facem", a punctat premierul.
"PNRR ne ofera cel mai bun context pentru realizarea reformelor amanate atatia ani, reforme care vor imbunatati viata de zi cu zi a fiecarui roman, prin dezvoltarea si modernizarea activitatii in sanatate, in economie, in educatie si in administratie", a spus, la randul sau, presedintele Klaus Iohannis despre PNRR.
Citeste si: Aproape jumatate de milion de romani nu isi gasesc un loc de munca
29,2 miliarde de euro - 16 mld. de euro sunt imprumuturi si 13 mld. sunt granturi. Daca ii folosim cum trebuie, nu ne vom impovara
Romania poate obtine in baza PNRR alocari de 29,2 miliarde de euro. Din aceasta suma, 16 mld. de euro sunt imprumuturi si 13 mld. sunt granturi. Imprumuturile reprezinta, deci, 7% din PIB in plus la datorie in acest moment (47% din PIB).
Analistii economici atrag atentia asupra faptului ca acesti bani "trebuie pusi la treaba", trebuie investiti inteligent, astfel incat sa aduca o crestere economica reala. Nu trebuie risipiti pe masuri cu valoare zero pe termen lung, ci canalizati catre investitii, pentru ca ele atrag investitori, ceea ce inseamna dezvoltare economica sanatoasa si durabila.