Se taie din contributiile sociale pentru angajatii cu salarii mici? Noul scenarul din Codul fiscal
contributii socialesalarii miciconsiliul europeipensii
Angajatii romani cu salarii mici ar putea beneficia de o reducere a contributiilor sociale in urma modificarilor Codului Fiscal, pe care Guvernul Romaniei intentioneaza sa le implementeze la recomandarea Consiliului Europei. Aceasta masura ar putea duce la o crestere a salariilor nete si vine in contextul in care, din 2017, Romania nu mai respecta prevederile Codului European de Securitate Sociala.
In 2018, sub guvernul Viorica Dancila, contributiile sociale au fost transferate aproape integral in sarcina angajatilor. Concret, acestia platesc acum 25% pentru asigurarile sociale (CAS) si 10% pentru sanatate (CASS), in timp ce angajatorii achita o contributie asiguratorie pentru munca (CAM) de 2,25% din fondul de salarii. Aceasta schimbare a fost motivata prin dorinta de a simplifica sistemul de contributii, dar Consiliul Europei a atras atentia ca masura nu respecta Codul de securitate sociala, impunand corecturi imediate.
Consiliul Europei cere reducerea poverii contributiilor pentru angajati
Prin rezolutia ResCSS(2024)15, Consiliul Europei a solicitat Guvernului Romaniei sa transfere o parte din contributiile sociale inapoi in sarcina angajatorilor. Conform articolului 70(2) din Codul de securitate sociala,
contributiile platite de angajati nu ar trebui sa depaseasca 50% din totalul fondurilor alocate pentru protectia lor si a familiilor lor. In prezent, aceste contributii sunt platite in proportie majoritara de catre angajati, fapt ce contravine reglementarilor europene.
Blocul National Sindical (BNS) a cerut, de asemenea, Guvernului sa convoace de urgenta Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, cu scopul de a discuta modalitatile de implementare a cerintelor Consiliului Europei.
Consiliul Europei a subliniat si necesitatea unei rate de inlocuire mai mari pentru pensiile romanilor, astfel incat pensia pentru limita de varsta sa reprezinte cel putin 40% din salariul de referinta, fata de 30-35% cat este in prezent. Aceasta ar asigura un nivel de trai mai decent pentru pensionarii din Romania, iar un transfer partial al contributiilor in sarcina angajatorilor ar putea sustine acest obiectiv.
In urma recomandarilor Consiliului Europei, Guvernul Romaniei ar putea adopta masuri concrete pentru a imparti contributiile sociale intr-un mod mai echilibrat. Printre posibilele scenarii se numara scaderea contributiilor pentru angajati, ceea ce ar duce la cresterea salariilor nete. Ramane de vazut in ce masura Guvernul va implementa aceste modificari, avand in vedere presiunile bugetare si necesitatea de a mentine deficitul sub control.
Citeste si: Deficitul din umbra care macina economia Romaniei. Cat de periculos este si ce inseamna?
Sursa foto: unsplash.com