Milioane de romani au luat drumul strainatatii de-a lungul anilor, multi dintre ei creandu-si chiar familii in afara granitelor tarii natale si luand deja decizia de a nu se mai intoarce acasa decat in vizita. Desi Romania castiga economic de pe urma romanilor care traiesc in afara tarii si trimit bani acasa celor dragi, trebuie spus ca la nivel economic exista si un dezavantaj serios provocat de numarul foarte mare de romani plecati.
Din punct de vedere economic, plecarea unei parti semnificative din forta de munca locala a activat o lipsa acuta de personal calificat in diverse sectoare, cum ar fi constructiile, sanatatea si IT-ul. Aceasta migratie afecteaza si PIB-ul national, deoarece o parte din veniturile generate de cetateni se regaseste in alte economii.
In plus, la nivel social, fenomenul migratiei duce la depopularea unor regiuni, scaderea natalitatii si imbatranirea populatiei. De asemenea, multi copii raman in grija rudelor sau a statului, ceea ce poate genera probleme emotionale si educationale. Migratia masiva contribuie si la fragmentarea familiilor si la o scadere a coeziunii sociale in comunitatile locale.
Premierul Marcel Ciolacu isi doreste sa ii motiveze pe romani plecati peste hotare sa se intoarca in tara, propunand recent cateva masuri in acest sens. Spre exemplu, s-a adus in discutie chiar si o scutire de anumite impozite pentru o perioada de zece ani pentru cei care iau decizia de a se intoarce in tara. Este oare suficient pentru a ii motiva pe cei plecati sa se intoarca in Romania?!
“A abandona romanii din diaspora inseamna a abandona de fapt Romania. Fiecare dintre noi avem o ruda sau un prieten in diaspora, oameni care contribuie an de an la bugetul Romaniei, prin miliardele de euro pe care le trimit acasa. Este timpul sa facem mai mult pentru ei! Va propun sa ne gandim serios la modelul tarilor cu o diaspora numeroasa care au luat deja masuri pentru a-si aduce inapoi cetatenii.”, a spus Marcel Ciolacu in timpul congresului PSD.
“Va dau un exemplu: fiecare cetatean, stabilit legal in strainatate, care se intoarce in tara, sa aiba 10 ani scutiri de impozite pentru banii pe care ii aduce inapoi in tara. La fel, orice suma adusa din afara – investitii, chirii, dividende, orice – sa fie scutita de impozit timp de 10 ani. Este un punct de la care putem pleca”, a continuat seful social-democratilor.
Citeste si: Se intampla de azi, cu pensiile mai mici de 3.000 de lei. Ministrul Muncii a confirmat!
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Mediul privat arata cartonasul rosu! Increderea managerilor in economia romaneasca s-a prabusit
Educatia financiara in familie: cum poti transforma o discutie banala in lectie de viata
Partenerii nostri
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare