Se scumpeste painea: cat va ajunge sa coste o banala franzela
scumpire painescumpire grauscumpire produse panificatie
Din pacate pentru ei, oamenii s-au obisnuit ca mancarea sa fie ieftina, de unde si cantitatile enorme de hrana pe care le arunca in fiecare an. Pentru produsele dopate de marketing, de la bauturi carbogazoase pana la telefoane mobile, foarte multi dintre noi suntem dispusi sa platim bani grei.
In schimb, nu dam doi
bani pe munca grea prestata de agricultori, pentru truda fermierilor.
Din fericire pentru acestia, piata - suverana cand vine vorba de a pune in balanta cererea si oferta - le face dreptate. Graul s-a scumpit pe bursele internationale, drept pentru care este firesc ca majorarile de pret sa se reflecte si in preturile paini si in cele ale produselor de panificatie din Romania.
"Reculul din urma cresterii preturilor se va simti intr-un termen de 2-3 luni, pentru ca, in acest moment, aprovizionarile sunt facute la procesatori si nu exista un pericol de crestere imediata a preturilor.
Va veni ca un recul, pentru ca preturile au urcat foarte mult, pentru ca Arabia Saudita a intrat intr-o licitatie si a cumparat, intr-o singura tranzactie, circa 1,3 milioane de tone. A fost cel mai mare nivel al unei singure tranzactii, intamplate o singura data", a declarat, la Digi24, Cezar Gheorghe, analist pentru comertul cu cereale.
Potrivit acestuia, stocurile celor mai mari 7 exportatori din lume sunt la cel mai jos nivel din ultimii 8 ani, in timp ce tranzactionarea graului in acest an se va ridica la cel mai inalt nivel din ultimii 6 ani.
Intarziere la insamantarea graului
"Situatia nu este roz nici pentru sezonul care vine. In SUA, graul este intr-o conditie buna spre foarte buna, 45%, dar, in acelaasi timp, 21% din graul american este slab sau foarte slab.
Mai mult, Rusia are o intarziere foarte mare in plantarea graului de toamna, de aproximativ 1,3 milioane de hectare. Este foarte mult", a spus el.
Analistul citat de Digi24 a adaugat ca, si in Romania, sunt intarzieri la insamantarea graului. Tara noastra are insamantate numai 1,66 de milioane de hectare, fata de 2,1 milioane, cat trebuia.
"Fereastra mai avem pana in jurul datei de 15-20 noiembrie, deci avem probleme deja in prognozele urmatoare. Nici vremea nu e favorabila.
Avem stocuri la nivel mondial, dar fiecare stat cauta sa se aprovizioneze pentru a nu umbla la aceste stocuri. Nimeni nu va muri de foame, dar pretul de azi este un efect coroborat al inflatiei, al lipsei de materie prima generata de vreme si al factorilor politici. Sa nu uitam de restrictiile puse la export si taxele de export puse de Rusia. Si pretul ingrasamintelor a crescut foarte mult", a explicat Gheorghe.
Conform acestuia, peste 2-3 luni, preturile produselor de panificatie vor creste cu 15-18%.
"Astazi, graul in Portul Constanta este 270 de euro, credem ca, in ianuarie, va fi aproape de 300 de euro. Este o crestere de 10% doar la pretul materiei prime. Si totul, pe lant, merge mai departe", a mai spus analistul.
Foto: pexels.com