Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
taxe pe proprietate 2025taxe locale 2025
In 2025 se mai strange putin cureaua, persoanele fizice si juridice din Romania vor fi nevoite sa plateasca taxe locale mai mari. Este vorba despre taxele pe proprietate, majorate de anul viitor.
O analiza EY Romania vine sa ne puna in garda si sa ne pregateasca pentru 2025, cand vom fi nevoiti sa scoatem si mai multi bani din buzunar pentru a ne achita darile catre stat.
"Anul 2025 pare atat de indepartat acum, cand abia a inceput 2024, dar contribuabilii, persoane fizice si juridice deopotriva, trebuie sa stie ca, pe langa cresterile de impozite din acest an, peste numai 9 luni ii asteapta noi majorari, de data aceasta pe segmentul taxelor locale pe proprietate.
Este vorba despre prevederi care schimba esential modul de calcul al acestora, stabilite prin Ordonanta de Urgenta nr. 16/2022, care ar fi urmat sa fie aplicate incepand cu 1 ianuarie 2023. Ulterior, autoritatile au revenit si au decis amanarea intrarii in vigoare, pentru data de 1 ianuarie 2025. Anul in curs a venit deja cu majorari ale altor taxe si modificari legislative pe baza carora povara fiscala creste in 2024, astfel ca amanarea aplicarii noilor reguli de calcul a taxelor locale a fost binevenita. Este important de stiut insa ca, in urma aplicarii noilor reglementari, de anul viitor, cresterea taxelor si impozitelor pe proprietati (imobile si terenuri), colectate si utilizate de catre autoritatile locale, este inevitabila", subliniaza expertii EY.
Taxe pe proprietate 2025. Ce se schimba
Practic, vorbim despre doua elemente importante in aceasta schimbare. In primul rand, la cladiri (unde se colecteaza sumele cele mai mari) se modifica intervalele de impunere, prin eliminarea plafonului maximal, care va fi de minimum 0,1% pentru rezidentiale (azi se situeaza intre 0,08% si 0,2%) si minimum 0,5% la nerezidentiale (azi e intre 0,2% - 1,3%). Deci, autoritatile locale vor putea ajusta taxa flexibil, in functie de propriile nevoi si desigur in functie de „cerere” si „oferta”, adica atractivitatea localitatii pentru rezidenti si investitori.
In al doilea rand,
taxele pe proprietate pentru persoane fizice se calculeaza acum pe baza unor cifre neadaptate la valoarea de piata a momentului. Prin noile reglementari, baza de impozitare se va stabili in functie de valorea cladirilor si a terenurilor pe care sunt amplasate, ce va fi cuprinsa in studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNR). Este adevarat, aici exista o dezbatere separata referitoare la cat de potrivita este aceasta abordare, dar lucrurile se vor lamuri probabil in a doua jumatate a acestui an.
Asadar, pare ca anul in curs este ultimul in care se mai aplica calculul pe baza actualelor grile, realizate in functie de zona localitatii si pozitia in localitate a proprietatii (centru, periferie etc.).
Ce va insemna acest lucru pentru fiecare dintre noi? Daca vorbim despre persoane fizice, sa ne aducem aminte ca Romania e pe locul 1 din UE la procentul de populatie proprietara de imobile – peste 90% dintre romani stau intr-o locuinta proprietate proprie. Toate aceste persoane vor avea un cost sporit in mod semnificativ fata de cel actual, incepand din 2025, care va reflecta si va fi mai aproape de valoarea adevarata a proprietatii, iar acest aspect ar putea sa produca consecinte pe termen lung. Daca ar fi sa dam un singur exemplu, previzibil, este migrarea inspre zone mai ieftine a celor care nu isi vor permite aceste taxe mai mari pentru proprietatile lor.
Daca vorbim despre persoane juridice, deciziile de a construi o fabrica, un parc industrial sau un depozit vor fi influentate in mai mare masura de nivelul taxelor locale comparativ cu perioadele anterioare, intrucat EBITDA si randamentul investitional se vor afla sub o presiune mai mare decat au fost pana acum.
Foto: unsplash.com