Se scumpesc impozitele, lovitura dura pentru romani, dar si pentru firme
se scumpesc impoziteleimpozite proprietate 2025impozite
Impozitele pe proprietate sunt pe picior de scumpire in Romania. Cel mai probabil, contribuabilii persoane fizice sau juridice vor fi nevoite sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a-i da statului, incepand din 2025, cand cel mai probabil vor intra in vigoare noile impozite majorate.
Se pare ca Ministerul Finantelor ar colabora la ora actuala cu specialisti din cadrul Bancii Mondiale in vederea instituirii unor impozite pe proprietate mai piperate, pentru romani.
Afectati de noile dari catre stat ar urma sa fie toti cetatenii, fie ca sunt persoane fizice sau juridice.
"Acum nivelul veniturilor taxelor locale este unul relativ redus, ceea ce presupune un transfer de echilibrare de la bugetul de Stat catre bugetele UAT-urilor astfel incat sa fie acoperite cheltuielile de functionare (...)
La Ministerul Finantelor avem un obiectiv inclus in PNRR: sa creem din perspectiva tehnica modalitatea de aplicare a legislatiei. Avem un proiect cu Banca Mondiala prin care sa creem infrastructura astfel incat sa putem sa aplicam noua taxa locala la valoarea de piata", a explicat, intr-o conferinta, Alin Marius Andries, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"Este vorba de a determina valoarea de piata tinand cont de specificul local sau de tipurile de locuinte sau imobile", mai spune oficialul, care puncteaza si faptul ca se lucreaza si cu alti parteneri pentru colectarea datelor, inclusiv cu notarii publici.
Cand vor intra in vigoare noile impozite pe proprietate
Insa nu e batut in cuie faptul ca aceste modificari asupra
impozitelor vor aparea in 2025, desi e probabil. Totul "tine de Parlament", a mai subliniat secretarul de stat de la Finante.
"Daca va fi aplicata din 2025 sau nu, in momentul de fata singurul lucru cert este ca avem o lege care trebuie sa intre in vigoare in 2025. Daca va fi prorogata sau nu, asta nu va pot spune. Tine de Parlament", a mai spus oficialul de la Finante.
Dupa cum arata datele publice la ora actuala, noile masuri vor avea un impact direct asupra celor ce detin pe numele lor case sau masini, dar vor lovi si companiile, fiindca ar urma sa fie eliminat plafonul maxim pentru taxele catre stat. Nu avem inca date certe, cifre, referitoare la ce inseamna aceasta eliminare faptic si cat va ajunge sa ii coste in plus pe cetateni majorarea respectiva, insa probabil ca in perioada urmatoare oficiali din Guvern vor lamuri situatia, macar estimativ, pentru ca oamenii si societatile sa stie sa se pregateasca.