Se pregateste LISTA NEAGRA din ENERGIE, cu numele furnizorilor cu risc mare de eroare si frauda
lista neagra frunizoricompensare facturifraude compensare facturi
Compensarea facturilor presupune schimbari importante de acte normative si de proceduri legate de eventuale erori si fraude ale furnizorilor de energie electrica si gaze, care ar putea primi bani necuveniti de la stat urmare a decontarii sumelor rezultate din aplicarea schemei de sprijin pentru clientii casnici.
De aceea Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) ii va reveni sarcina intocmirii, pe baza datelor transmise de ANRE si ANAF, o lista neagra a acestui tip de furnizori, releva un document oficial analizate de
Profit.ro.
Sumele se comunica de catre furnizori ANPIS in termen de 15 zile de la incheierea lunii calendaristice, in vederea decontarii lunare a acestora, iar decontarea efectiva trebuie facuta in cel mult 30 de zile de la data comunicarii sumelor.
Pana pe 15 decembrie 2021, ANPIS va intocmi o lista cu posibile riscuri de eroare sau frauda ce ar putea avea ca rezultat efectuarea de plati necuvenite din bugetul statului catre furnizorii de energie.
Pana pe 31 decembrie 2022, ANRE va verifica corectitudinea intocmirii situatiilor de plata de catre furnizori intr-un esantion de minimum 2% si va transmite ANPIS rezultatele verificarilor in vederea dispunerii, dupa caz, a recuperarii de la furnizor a sumelor primite necuvenit.
Lunar, in termen de doua zile de la primirea cererilor de decontare, ANPIS va redacta listele cu furnizorii care solicita compensare si le transmite ANAF, care, ulterior, va comunica ANPIS lista cu indicatori specifici analizei de risc pentru furnizori.
In baza fisierelor analitice transmise de solicitanti si a riscurilor transmise de ANRE, ANPIS efectueaza verificari pe baza unor profile de risc.
Pe baza situatiilor transmise de ANRE, care se realizeaza in maxim de 15 de zile de la data solicitarii, ANPIS dispune, dupa caz, reluarea platii sau recuperarea de la furnizor a sumelor primite necuvenit.
Aferent solicitarilor furnizorilor de energie electrica/gaze naturale pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, in baza verificarilor, ANPIS stabileste sumele acordate, nedecontate sau pentru care a fost stabilit un titlu de creanta. Deciziile se comunica furnizorilor, in termen de 30 zile de la data emiterii.
Actele administrative pot fi contestate conform normelor de contencios administrativ. Pentru creantele stabilite, sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 207/2015 privind codul de procedura fiscala, inclusiv cu privire la calculul de accesorii datorate pentru neplata la scadenta a creantei bugetare principale.