Se pare ca marea criza financiara ocoleste Romania: documentul din afara care vine cu vesti bune pentru romani
previziuni economicecriza economicadatoria romaniei
Desi multi romani se pot plange ca traiul s-a scumpit si ca o duc mai greu astazi comparativ cu anii precedenti, in documentele ce contin analize financiare economia noastra pare sa stea mult mai bine.
Ne referim la cel mai recent raport emis de Agentia de rating Fitch, care tocmai a decis sa mentina ratingul si perspectiva de rating stabila pentru Romania.
Totusi, vestea buna vine la pachet si cu una ce ar trebui sa ne ingrijoreze pe noi ca simpli cetateni si care ar trebui sa determine guvernantii sa ia masuri: a fost revizuita in sus perspectiva pentru deficitul bugetar. Cu alte cuvinte, economistii de la Fitch se asteapta ca balanta Romaniei de cheltuieli/venituri sa se dezechilibreze si mai mult, iar tara sa se scufunde intr-o gaura bugetara mult mai adanca decat in prezent. Acest lucru poate aduce probleme pentru cetateni, care s-ar putea trezi cu o fiscalitate si mai dura, aceasta soarta putand s-o aiba si sectorul privat, de asemenea.
Deficitul bugetar nu e vazut cu ochi buni
"Deficitul bugetar (in termeni ESA) in 2023 este estimat la 6,1% din PIB, practic neschimbat fata de 2022 si mult peste tinta initiala a guvernului de 4,4% din PIB. Am revizuit in sus traiectoria deficitului pe termen mediu, avand in vedere pozitia initiala mai putin favorabila si majorarile semnificative ale pensiilor legiferate in ianuarie si septembrie 2024, cu un impact estimat de relaxare fiscala de 1,8% din PIB in 2025. Fitch estimeaza deficite publice de 6% din PIB in 2024 si de 6,4% din PIB in 2025", conform documentului oficial al Agentiei.
In continuare, un motiv suplimentar de ingrijorare deriva din faptul ca 2024 este an electoral, iar pe acest fundal se contureaza riscuri privind fiscalitatea post-electorala.
O alta estimare a celor de la Fitch se refera la datoria publica a tarii noastre. Conform prognozelor actuale, datoria publica generala va creste la 53,3% din PIB in 2025, de la 48% din PIB in 2023, dar inca sub mediana actuala ‘BBB’ de 57,5%.
Foto: manager.ro