Se intampla de la 1 septembrie pentru toti romanii: ce se intampla cu banii, TVA, taxele si impozitele pe salarii
cheltuieli bugetaredeficit bugetar
1 septembrie e o data foarte importanta in calendarul financiar al Romaniei, dupa cum tocmai a anuntat premierul Marcel Ciolacu.
In prima zi de toamna, Guvernul are de gand sa ne prezinte un plan de reducere a cheltuielilor bugetare.
Desi unii romani s-ar putea gandi ca este vorba despre majorarea poverii fiscale prin cresterea TVA sau marirea impozitelor si taxelor pe munca, prim-ministrul a tinut sa puncteze faptul ca nu vor fi luate astfel de masuri.
"Pe 1 septembrie o sa venim si o sa prezentam, nu se mareste TVA, nu se mareste impozitarea muncii. Tot spun, unii au ras cand am spus ca ne trebuie o Romanie ordonata, cu adevarat trebuie si coordonata. Trebuie sa intelegem odata ca bugetul statului trebuie directionat in zonele in care esti deficitar si ne arata cifrele si analizele. Sa ai aceste analize in timp real iti trebuie o digitalizare si sa intervii cu astfel de masuri, dar sa fie cuantificate in timp", a spus premierul Ciolacu.
Unele facilitati fiscale vor disparea, din pacate pentru multi romani care se bucura azi de salarii mai mari datorita acestor exceptii de la Codul fiscal care-i diferentiaza in unele cazuri chiar semnificativ de marea masa a angajatilor de pe piata muncii. Nu va mai fi cazul, pentru ca Romania a convenit astfel cu autoritatile europene.
"Nu poti sa dai exceptii, (…) sa spui ‘sunt exceptii pe viata’, ca atunci nu mai avem Cod Fiscal si normal ca acest lucru ne-a spus Comisia: nu puteti trai intr-o lume de exceptii in functie de interesul unui grup de oameni sau o abordare sau o datorie a unui partid sau altul. Ce va spun cu certitudine, medicamentele, alimentele, lucruri deja discutate la Comisie vor ramane la 9%", a mai punctat prim-ministrul.
Romania are probleme serioase cu bugetul. Balanta venituri/cheltuieli, total dezechilibrata
Conform celor mai recente date oficiale de la Ministerul de Finante, deficitul bugetar al Romaniei a crescut la 3,6% din PIB, in primele sase luni ale anului.
In primele cinci luni, deficitul inregistrat a fost de 60,10 miliarde lei, respectiv 3,4% din PIB.
In continuare, statul cheltuie peste puterea sa de acoperire.
Sursa foto: gov.ro