Se dau bani de la stat pentru HoReCa: in cateva zile incep platile
ajutor horecabani horecamasuri horeca
Hotelurile, restaurantele, cafenelele - pe scurt HoReCa - au fost cele mai afectate de pandemie si, cel putin declarativ, si unul dintre domeniile catre care s-a indreptat mare parte a ajutorului de stat. Ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a analizat situatia implementarii schemelor de ajutor de stat derulate de institutie.
Este vorba despre masurile dedicate compensarii pierderilor suferite ca urmare a efectelor
pandemiei COVID-19, respectiv M1, M2 si HoReCa, dar si separat Start-Up Nation.
"Ministerul Antreprenoriatului si Turismului nu reprezinta doar o denumire frumoasa. Avem masuri concrete care pot si trebuie sa sustina mediul antreprenorial, iar primul pas este sa le oferim tuturor celor care fie au aplicat pentru aceste masuri, fie sunt deja beneficiari, predictibilitate.
La mai putin de doua saptamani de la preluarea mandatului, ma bucur sa anunt ca schema HoReCa este pe drumul cel bun, iar, din 8.369 de antreprenori care au primit scrisoare de acceptare, 8.100 deja au trimis contractele semnate inapoi catre minister, iar, pe 14 decembrie, incepe procedura de plata", a declarat Constantin-Daniel Cadariu.
Un miliard de euro pentru antreprenorii din HoReCa
Potrivit ministrului, anul acesta, va fi platita suma de un miliard de lei catre antreprenorii din HoReCa, urmand ca, la inceputul anului viitor, sa fie platita si diferenta de aproximtiv 1,2 miliarde de lei, in conformitate cu numarul dosarelor depuse si aprobate.
In ceea ce priveste instrumentele de sprijin instituite prin OUG 130/2020, Masura 1 (M1) - Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile, pe 23 noiembrie 2021, s-a incheiat al doilea apel de finantare, iar numarul aproximativ de aplicanti este de 33.000, rezultand suma de aproximativ 66 milioane de euro. In urmatoarea etapa, are loc analizarea cererilor depuse, contractarea si efectuarea platilor la inceputul anului viitor.
In ce priveste Masura 2 (M2) - Granturi pentru capital de lucru, aproximativ 2.966 de companii nu au primit, inca, ajutorul de stat in cadrul acesteia.
Restantele de plata insumeaza aproape 570 milioane de lei. In bugetul pe anul 2021, aceasta suma nu a fost inclusa, insa ministrul isi propune indentificarea unor solutii pentru acoperirea diferentei in anul viitor.
Potrivit lui Cadariu, in legatura cu Programul Start-Up Nation, ultimul apel de finantare, cel din 2018, are alocat in bugetul pe anul acesta 40 de milioane, necesara achitarii ultimelor 200 de contracte.
Ministrul sustine ca mai este nevoie doar de certificarile de la fata locului, realizate de catre bancile cooptate in program.
"Sper ca, pana la finalul lunii decembrie, ministerul sa se achite de datorii, dar acest lucru depinde si de atingerea obiectivelor asumate de catre beneficiari. Imi doresc ca acest program sa fie reluat si in 2022. In acest sens, am realizat si arhitectura bugetului pentru anul viitor", a precizat ministrul.
Cea de-a treia masura instituita prin OUG 130/2020 - Granturi pentru investitii acordate IMM-urilor a fost blocata in cursul acestui an, insa instrumentul a fost preluat de catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene prin Programul Operational Competitivitate, Masura 4.1.1. Investitii in activitati productive, prin care microintreprinderile, firmele mici si mijlocii vor putea obtine fonduri europene intre 50.000 si un milion de euro.