Se dau bani de la stat: ce trebuie sa faci, ca sa pui mana pe 5.000 de euro
reluare programul tomatasubventii rosiisubventii agricultura
Unele dintre cele mai importante programe de sustinere a unor culturi locale au fost cele prin care statul roman subventiona productia de tomate si de usturoi, la care, dupa schimbarea guvernului, s-a renuntat.
Acum, dupa instituirea aliantei
PSD-PNL-UDMR, programul Tomata revine in actualitate.
Adrian Chesnoiu, noul ministru al Agriculturii, a anuntat ca, in 2022, programul va fi reluat, beneficiind de imbunatatiri.
Producatorii de legume vor avea la dispozitie toate informatiile, in timp util, pentru a se inscrie in program, dar, deocamdata, responsabilii din minister lucreaza la detalii.
Rezultatul va fi un act normativ care le va oferi agricultorilor informatii despre modul in care ar trebui sa-si gestioneze recolta, incluzand timpii optimi de plantare si de recoltare a rosiilor.
Fermierii care se vor inscrie in program vor primi de la stat aproximativ 5.000 euro/hectar, in cazul in care cultiva rosii, castraveti, varza, vinete sau ardei.
Pentru a primi banii, cultivatorii va trebui sa indeplineasca anumite conditii: activitatea agricola sa fie desfasurata pe teritoriul Romaniei, sa cultive legumele pe cel putin un hectar, sa aiba o suprafata minima de 0,03 hectare pentru sere si solarii.
Fermierii trebuie sa mai demonstreze ca sunt activi si sa foloseasca cel putin 5% samanta de provenienta autohtona.
Din 2023, ajutorul ar putea creste
Ministerul Agriculturii estimeaza ca, in 2023, bugetul total al sprijinului cuplat pentru legumicultori, ar urma sa fie de 13.250.000 de euro, ajutorul pe hectar urmand a creste la 5.300 de euro. Peste 2.500 de hectare de teren cultivat ar putea beneficia de acesti bani.
Popular numit
programul Tomata, ajutorul de minimis pentru cultivarea rosiilor romanesti in spatii protejate a fost introdus in anul 2017. Ministerul Agriculturii a cheltuit, intre 2017-2020 aproximativ 172 de milioane de euro pentru program.
Suma a fost cheltuita fara ca, potrivit fostului ministrul al Agriculturii, Adrian Oros, in piata sa apara vreun efect pozitiv, importurile crescand in fiecare an.
Citeste si:
Se anunta cresteri masive de preturi la alimente: traiul de zi cu zi, o provocare tot mai mare
In afara de asta, conform fostului ministru, programul putea fi foarte usor fraudat, prin alcatuirea unor dosare fictive.