Romanii trebuie sa se pregateasca pentru noi cresteri de preturi la anumite produse alimentare esentiale. Unul dintre cele mai afectate produse din categoria celor care se vor scumpi este untul. In ultimele luni, pretul acestui produs a crescut semnificativ, atingand niveluri record in Europa. Aceasta scumpire nu doar ca va afecta gospodariile obisnuite, dar va pune si o presiune suplimentara asupra micilor producatori, brutari si cofetari, in special in perioada sarbatorilor de iarna, cand cererea de produse pe baza de unt creste considerabil.
Cererea puternica de unt, combinata cu stocurile reduse, a dus la o crestere vertiginoasa a preturilor. Potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, untul european se tranzactioneaza la un pret mai mare cu 83% fata de anul precedent. Acest fenomen afecteaza intreaga industrie alimentara, de la mari companii la mici producatori locali, care resimt impactul scumpirilor, mai ales in pragul sarbatorilor.
Paul Boivin, directorul Federatiei Franceze a Brutarilor si Cofetarilor (FEB), a declarat ca, desi marile companii si-au asigurat in mare parte aprovizionarea inainte de inceperea productiei de prajituri si inghetata de Craciun, micii producatori vor fi loviti cel mai dur. Costurile suplimentare vor duce inevitabil la cresteri de preturi pentru produsele finite, ceea ce va face ca briosele, torturile sau alte preparate sa fie mult mai scumpe pentru consumatori.
Una dintre principalele cauze ale acestei scumpiri este scaderea productiei de lapte in multe regiuni ale lumii. Europa, Statele Unite si Noua Zeelanda – cei mai mari exportatori de lapte si unt – au inregistrat scaderi ale productiei din cauza preturilor scazute si a costurilor ridicate ale furajelor, care i-au descurajat pe fermieri. In Romania, aceasta situatie se resimte in mod direct, iar consumatorii sunt cei care vor suporta, in cele din urma, majorarile de pret.
Productia globala de lapte a inceput sa-si revina usor in 2024, dar aceasta ramane insuficienta pentru a satisface cererea in crestere. Drept urmare, producatorii de lactate prefera sa aloce laptele catre produse mai competitive, cum ar fi branza, in detrimentul untului, explica analistul Rabobank, Michael Harvey. Aceasta redistribuire a resurselor contribuie la criza de unt de pe piata si, implicit, la cresterea preturilor.
Pe langa unt, alte produse alimentare de baza vor deveni si ele mai scumpe. Brutarii si cofetarii din Romania se confrunta deja cu preturi ridicate la zahar si ciocolata, doua ingrediente importante in productia de deserturi. La nivel global, costurile acestor produse au crescut din cauza instabilitatii economice si a problemelor legate de lanturile de aprovizionare.
Cererea puternica pentru produse de panificatie si cofetarie in preajma Craciunului va duce, foarte probabil, la o crestere suplimentara a preturilor. Din pacate, micii producatori, care nu au acces la aceleasi resurse ca marile companii, vor fi cei mai afectati.
In aceste conditii, romanii trebuie sa se pregateasca pentru cheltuieli mai mari la cumparaturi, in special cand vine vorba de produse precum untul, zaharul sau ciocolata. Sarbatorile de Craciun, o perioada in care consumul de astfel de produse atinge un varf, vor aduce cu sine preturi mai mari in magazine. Consumatorii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru preparatele traditionale si deserturile preferate.
Citeste si: De ce nu ai niciodata bani? Greselile financiare pe care le fac toti oamenii obisnuiti!
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere