Se anunta cresteri masive de preturi la alimente: traiul de zi cu zi, o provocare tot mai mare
scumpire mancarescumpire alimentescumpire ingrasaminte
Preturile alimentelor sunt tot mai mari, iar riscurile unei crize alimentare de proportii nu ameninta numai Romania ci intreaga lume. In cazul nostru, particularitatea este ca deficitul balantei comerciale a ajuns la recordul de 3 miliarde de euro, iar tara noastra importa pana si majoritatea materialului genetic din zootehnie.
Intr-o postare pe pagina sa de
Facebook, Daniel Botanoiu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR) si fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, scria, luna trecuta, ca "pas cu pas, Romania ramane fara nimic" si avertiza ca incertitudinile afecteaza grav siguranta si securitatea alimentara.
Acum, el arata ca nu numai pretul mare al ingrasamintelor duce la cresterea pretului produselor agroalimentare ci si costul apei ierbicidelor, fungicidelor, insecticidelor.
El considera ca scumpirea inputurilor odata cu restrictiile acceptate prin noua Politica Agricola Comuna (PAC) vor duce la majorarea pretului materiilor prime agricole europene, disparitia activitatilor din mediul rural, in special in tarile estice, si o migratie in crestere.
Botanoiu a explicat, pentru Agerpres, ca agricultorii din Romania vor produce mai putin si mai scump, iar consumatorul roman nu-si permite cumpararea de produse alimentare mai scumpe cu 40%, in conditiile in care salariile nu au crescut in ultimii doi ani, iar inflatia a ajuns la 8%.
Pretul tonei de ingrasaminte a sarit de la 900 de lei la 4.000 de lei
Botanoiu a atras atentia ca, in 2020, pretul tonei de ingrasaminte azotoase era de 900 lei, iar, acum, a depasit 4.000 de lei. Se adauga scumpirea cu 40% a gazelor naturale, cu 19% a energiei electrice si cu 21% a motorinei, cresteri enorme pentru un sector agroalimentar care, in cei mai buni ani, are un profit de maximum 5%.
Potrivit presedintelui AFR, printre masurile urgente de sprijinire a producatorilor romani, se numara sustinerea exploatatiilor agricole prin scheme de ajutor de stat, sustinerea pretului energiei electrice, gazului, motorinei odata cu implementarea investitiilor pentru asigurarea necesarului de energie in ferme, incurajarea consumului de produse interne si operationalizarea Casei de Comert Unirea.
El considera ca este nevoie si de sprijin pentru asigurarea necesarului de material genetic pentru sectoarele in dificultate si de majorarea Rezervei de stat la produsele esentiale.
In acelasi timo, trebuie finalizat planul national de irigatii, iar agricultorii trebuie sa beneficieze de apa gratuita la statiile de pompare si sustinerea costului acesteia cu 50% de la statia de pompare spre culturi.
De asemenea, ar trebui continuate investitiile in zona montana si sustinerea tanarului fermier, a liceelor agricole si a infrastructurii in cercetare si inovare.
Totodata, trebuie sustinuta forta de munca din agricultura prin majorarea salariului pana la 3.000 de lei si acordarea unor facilitati, la fel ca in constructii.