Se amana SAU NU ratele la credite? Declaratii contradictorii, de la varful Guvernului
amanare ratecredite bancaresomaj tehnic razboi
Masura privind amanarea ratelor la credite, pentru o perioada de un an, pare sa starneasca contradictii, cel putin la nivel declarativ, intre liderii de la guvernare.
Pe de-o parte, il avem pe Marcel Ciolacu, presedintele social-democratilor, care propune ca masura amanarii ratelor la credite sa intre din nou in vigoare, asa cum a fost in perioada in care restrictiile anti-pandemice puteau mari presiuni pe unele domenii de activitate si multi angajati ajunsesera in somaj tehnic, in imposibilitatea de a-si mai respecta angajamentele financiare fata de banci.
Ciolacu nu prezinta masura doar ca pe o initiativa a partidului sau, ci si ca pe una pe care sistemul bancar a acceptat-o deja.
"Exista varianta amanarii ratelor la banci pentru romani. A fost discutata si cu bancile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare masura si se va spune cum se va aplica. Important e ca am ajuns la un consens si am constatat necesitatea si cel mai important este ca colaboram astfel incat guvernul sa fie pregatit sa nu piarda nicio oportunitate", a spus presedintele social-democratilor.
Te-ar putea interesa si:
Liberalii sunt mai temperati si subliniaza ca " resursele in economie sunt alocate de piata, de antreprenori
In schimb, in tabara liberara, masura nu e vazuta chiar ca fiind oportuna, prin ochii lui Florin Citu. Acesta atrage atentia ca suntem intr-o perioada in care dobanzile se afla in plin avant.
"Suntem intr-un mediu in care dobanzile cresc. E complicat sa spui ca amani ratele pentru 9 luni cand dobanzile cresc de la o luna la alta. Banca Nationala a Romaniei a crescut dobanzile cu 0,5%. Cred ca va creste acest pas, poate e nevoie de 0,75%, poate 1% data viitoare pentru ca inflatia ajunge la doua cifre si BNR nu poate sa stapaneasca fenomenul.
Astept pachetul PNL de masuri, deocamdata am vazut ce a propus PSD. Astept masurile liberale de impulsionare a economiei care tin cont de faptul ca resursele in economie sunt alocate de piata, de antreprenori", a precizat liberalul.
Cel mai probabil, romanii aflati in dificultate financiara si care ar avea nevoie de o astfel de masura vor afla un raspuns concret saptamana viitoare.
Referitor la masurile de sprijin pregatite de autoritati, trebuie precizat faptul ca
a fost relansat somajul tehnic, sub o varianta adaptata la conflictul din Ucraina.
In cazul in care exista societati romanesti a caror activitate e perturbata de razboiul de la granita, "angajatorul este sprijinit sa nu faca concedieri. Statul preia o parte din cheltuielile cu angajatii", a declarat, la finele lunii trecute, Marius Budai, ministrul Muncii.
"Mergem pe acea forma de 75% cum s-a mers si la pandemie. Ordonanta de Urgenta va fi valabila pana la 31 decembrie 2022 si daca va fi cazul o vom prelungi", a completat oficialul guvernamental.