Economistii sustin ca din anul 1997 in regiune nu s-a mai resimtit o atat de agresiva crestere în ritm anual a preturilor. De ce se confrunta zona euro cu o inflatie atat de puternica? Economistii dau vina in special pe evolutiile de pret din zona energetica. Aici, costurile s-au majorat cu doua cifre, pana la 39,7%.
Cea mai acuta criza inflationista, din zona euro, este resimtita in tarile baltice: Estonia (22,7%), Letonia (21%) si Lituania (20,8%). In schimb, criza inflationista este temperata in Malta (6,5%) si Franta (6,8%).
In situatia in care salariile din zona euro nu sunt majorate astfel incat sa fie acoperita rata inflatiei, oamenilor le scade puterea de cumparare, in timp ce companiile se vor confrunta si ele cu probleme tot mai mari de lichiditate. Pe de alta parte, o rata anuala a inflatiei atat de agresiva pune presiune pe Banca Centrala Europeana, care va fi nevoita sa majoreze in continuare dobanda de referinta, in incercarea de a tempera evolutia agresiva a preturilor. Acest lucru inseamna dobanzi mai mari percepute de bancile comerciale, dar si o politica monetara mai agresiva, ceea ce presupune, printre altele, limitarea accesului la creditare, aspect deja resimtit in regiune.
Amintim ca, de curand, Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de referinta, dupa 11 ani in care aceasta a fost mentinuta neschimbata. BCE a decis aplicarea unei majorari cu 50 de puncte de baza a ratei dobanzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%. Pietele au fost luate prin surprindere de cresterea decisa de BCE, asteptarile indicau o majorare mai mica, de 25 de puncte de baza. Totodata, au fost majorate cu 50 de puncte de baza rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala, pana la nivelurile de 0,50% si, respectiv, 0,75%.
"Inflatia la nivel ridicat reprezinta o provocare majora pentru noi toti. Consiliul Guvernatorilor se va asigura ca inflatia revine la tinta de 2% pe termen mediu. In mai, inflatia a crescut din nou semnificativ, mai ales din cauza majorarilor preturilor la energie si alimente, inclusiv ca urmare a impactului razboiului. Dar presiunile inflationiste s-au extins si s-au intensificat, preturile la multe produse si servicii fiind majorate puternic. (...) Noile proiectii arata o inflatie anuala de 6,8% in 2022, dupa care ar urma sa scada la 3,5% in 2023 si la 2,1% in 2024, niveluri mai mari decat proiectiile din martie", a anuntat Banca Centrala Europeana.
Te-ar putea interesa si: Discutiile pe tema pensiilor speciale, departe de finalitate. Ministrul Apararii spune ca pensiile militare nu sunt speciale, militarii au nevoie de respect
Foto: pixabay