Scumpirile la alimente apasa frana? Ministrul Agriculturii pare optimist, dar se opune plafonarilor de pret
preturi mancareindustria agroalimentaraagriculturafermieriscumpiriinflatie
Scumpirile din ultima perioada n-au ocolit nici sectorul agroalimentar din Romania, dar se pare ca tendinta inflationista ar fi ajuns la capat de linie. Cel putin asta ne spune ministrul Agriculturii, Petre Daea. Totodata, oficialul se exprima impotriva masurii de plafonare a preturilor, despre care crede ca ar avea consecinte negative directe asupra fermierilor nostri.
Confom ministrului, nu ar mai exista, cel putin teoretic, motive reale care sa sustina noi scumpiri pe piata agroalimentara autohtona. Apele inflatiei din sector par sa se fi linistit, odata cu masurile nou adoptate de guvernanti pe piata de energie, prin extinderea schemei de ajutor pana la finele verii anului viitor.
"Nu vad scumpiri la aceasta data pentru ca pretul s-a linistit la produsele care se proceseaza, nu vad scumpiri in conditiile in care s-au plafonat si s-au stabilit nivelele acestea de cost la energie. Iata ca nu sunt elemente care sa ne determine sa previzionam scumpiri ale produselor agroalimentare in acest moment", a spus
ministrul Agriculturii.
Ce prevad noile legi ale Energiei?
Despre noile masuri din sectorul energetic a vorbit, joi, la finalul sedintei de guvern, chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"In aceasta seara am aprobat modificarile la Ordonanta 27.
Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonantei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astazi, pana in data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare si de protectie a populatiei si a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023.
Plafoanele de consum pentru populatie raman aceleasi, intre 0 - 100 KWh consum, pretul este de 68 de bani/kW - practic, acest tarif pentru populatia care consuma foarte putin kilowati. Intre 0 - 300 kilowati, aici este o usoara schimbare. In interiorul aceluiasi plafon, incercam sa stimulam populatia sa faca o economie.
Pretul de 80 de bani se aplica pentru primii 255 de kilowati din acest plafon; diferenta intre 255 si 300 - la pretul din contract”, a declarat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu joi, la finalul sedintei de guvern in care a fost aprobata Ordonanta de modificare si completare a OUG 27/2022.
Revenind la declaratiile ministrului Agriculturii, acesta a mai precizat ca o eventuala plafonare a preturilor ar face mai mult rau decat bine, iar cei ce ar "deconta" efectele negative ar fi fermierii nostri.
"Trebuie sa avem in vedere faptul ca, in momentul unei plafonari a unor preturi, cei care vor suferi in primul rand vor fi producatorii agricoli. Din perspectiva aceasta eu gandesc ca trebuie sa facem tot ce este necesar sa ajutam fermierii sa intoarca brazda tarii, pentru ca din rodul pamantului trebuie sa ne hranim toti", a precizat oficialul de la Palatul Victoria.
Foto: freepik.com