Scumpiri istorice in ultimul an la alimente, energie, combustibil si tigari
inflatierata inflatieisscumpiripreturicombustibilalimente
Inflatia din ultimul an a ridicat preturile la produsele si serviciile de imediata necesitate, la valori istorice. Potrivit statisticilor analizate de Mediafax, romanii platesc mai mult la alimente, energie, combustibil, tigari abonamente de transport, cablu, telefon, in perioada iunie 2017- iunie 2018.
Desi rata medie a inflatiei, de 5,4% nu este o valoare care sa reflecte puternicile scumpiri la alimentele si serviciile de imediata necesitate, romanii se confrunta in ultimul an cu preturi din ce in ce mai ridicate.
De exemplu, costurile cu energia electrica s-au majorat cu 16,9%, gazele cu 10%, combustibilii cu 17,4%, tigarile cu 7,2%, untul cu 21,2%, ouale cu 13,5%, conservele de legume cu 12,9%, fructele proaspete cu 11% sau laptele cu 5,4% , arata datele publicate intr-un buletin al Institutului National de Statistica - INS.
Aceste produse sunt inevitabile in cheltuiala lunara a gospodariilor, iar scumpirea lor este resimtita mult mai acut in randurile celor cu venituri mici.
Cu mai putin de 5%, dar tot afectand puternic bugetele de familie, s-au scumpit fasolea boabe si alte leguminoase cu 5%, preparatele din carne cu 4%, branza de vaca (telemea) cu 4%, conservele din carne cu 3,9%, carnea de pasare cu 3,5%, serviciile de ingrijire medicala cu 3,5%, pestele congelat cu 3,4%, carnea de porc cu 2,8%, berea cu 2,5% si transportul in comun cu 2,8%.
Printre putine ieftiniri inregistrate in perioada analizata se regasesc cartofii, cu o scadere a preturilor de aproape 10%, zaharul cu aproape 8% si citricele cu 8%, mai arata datele INS.
Eurostat: Romania, tara din UE cu cele mai accelerate scumpiri pentru a sasea luna consecutiv
Biroul European de Statistica a intocmit un raport ingrijorator pe tema scumpirilor. Potrivit specialistilor, Romania este tara din UE cu cele mai accelerate scumpiri pentru a sasea luna consecutiv.
In luna iulie, tara noastra a avut entru a sasea luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,3%.
De asemenea, in iulie, valoarea inregistrata a fost mai mare, de 4,7%.
Doar in luna ianuarie 2018 Romania a ”ratat” prima pozitie in topul european al inflatiei anuale, clasandu-se pe locul al doilea, cu 3,4%, imediat sub Estonia si Letonia, cu 3,6%. In rest, Romania a avut cele mai mari scumpiri procentuale din UE, pana in iulie 2018 inclusiv: februarie - 3,8%, martie - 4%, aprilie: 4,3%, mai - 4,6%, iunie: 4,7%, iulie: 4,3%.
In timp ce romanii platesc facturi si alimente tot mai scumpe, premierul isi lauda guvernarea
Dancila a trimis de curand o scrisoare la Bruxelles, prin care isi lauda guvernarea si prezinta numeroase aspecte benefice aduse de Executivul PSD. Printre cele mai importante aspecte precizate de premier sunt afirmatiile conform carora bugetul tarii este mai bogat, investitiile straine au crescut, iar absorbita de fonduri europene este la un nivel ridicat.
"Rezultatele actiunilor guvernamentale nu au intarziat sa apara. Astfel, veniturile la bugetul de stat au fost in primele sase luni ale anului cu 12% mai mari decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului 2017. Investitiile straine directe au crescut cu 65,7%, intr-un interval de trei ani, atingand 2,21 miliarde Euro in perioada ianuarie-iunie 2018, fata de 1,93 miliarde euro in ianuarie-iunie 2017 si de 1,33 miliarde euro in aceeasi perioada a anului 2016. Nu in ultimul rand, sumele primite de Romania de la Uniunea Europeana au înregistrat o crestere de 19,7 % fata de anul trecut", se arata in documentul citat.
Citeste si:
Ce mai cumpara bogatii Romaniei? Iahturi
Sursa foto: pexeles.com