Schimbarea anului 2024 pentru cei 8 milioane de angajati care contribuie la Pilonul 2. Ce a decis Guvernul
pilonul 2 de pensiipensii privatepensii 2024
Anul 2024 aduce o schimbare importanta in sistemul de pensii private din Romania, prin prisma faptului ca va creste contributia angajatilor.
Cu alte cuvinte, din acest an, creste contributia de la 3,37% la 4,75%. Astfel, statul da mai mult cu 8 lei pentru pensiile din Pilonul 2.
Masura se aplica deja din prima zi, de la 1 ianuarie 2024.
O alta schimbare importanta la care avem sanse mari sa asistam in acest an vizeaza tot pensiile private de la Pilonul 2. Este vorba despre o lege depusa in Parlament care prevede ca statul nu va mai impozita banii depusi de romani la pilonul II, ci doar castigul. Evident, acest lucru ar avantaja viitorii pensionari ce ar reusi sa acumuleze mai multi bani in conturi, pentru momentul in care vor iesi la pensie sau isi vor retrage fondurile stranse.
Pensionarii de astazi vor primi majorari in urmatoarea perioada
Pe de alta parte, pentru
pensiile deja in plata urmeaza majorari in 2024, in doua randuri.
Prima crestere a pensiilor este cu 13,8% si se va resimti inca din prima luna a noului an. Punctul de pensie creste de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.
De asemenea, valoarea pensiei minime va creste de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.
"Se lucreaza in ture si sambata si duminica, astfel incat acest proces de tiparire a celor 5 milioane de taloane de pensii sa nu aiba absolut nicio intarziere si ele sa fie predate in timp util colegilor de la Compania Nationala de Posta, astfel incat in prima zi lucratoare din luna ianuarie oamenii deja sa-si primeasca pensiile majorate cu 13,8%”, a precizat seful Casei Nationale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
De retinut ca din septembrie romanii se vor bucura de
recalcularea pensiilor.
"Noi anterior lui septembrie deja vrem sa emitem deciziile de pensionare cu cu noile valori ale pensiilor, ca oamenii sa stie deja in luna septembrie ce pensii vor primi.
Exista un principiu intr-adevar in sistemul public de pensii ramanand in plata pensia cea mai avantajoasa si acest principiu a fost valabila intotdeauna. Deci intr-adevar, daca pensia recalculata este la un nivel inferior ramanem la pensia in plata, deci nicio pensie nu va scadea", a mai tinut sa puncteze oficialul.
Foto: freepik.com/manager.ro