Schimbare radicala! Ce se intampla cu facturile la energie in 2025
facturi la energiefacturi 2025
Pentru toti cei care sunt ingrijorati de facturile la energie, 2025 vine cu noutati interesante! Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a facut un anunt esential care aduce speranta, mai ales pentru romanii vulnerabili. Statul va continua sa subventioneze facturile la energie electrica si anul viitor, iar Burduja sugereaza chiar ca preturile ar putea sa scada. O veste care suna foarte bine!
Statul nu renunta la sprijinul pentru romanii vulnerabili
Sebastian Burduja a confirmat ca statul va mentine formele de sprijin pentru cei cu probleme economice. Asta inseamna ca, in continuare, cei mai vulnerabili dintre romani nu vor fi lasati sa se lupte singuri cu facturile mari la energie. Intr-un context economic instabil, aceasta asigurare ofera un sentiment de siguranta, mai ales pentru familiile care se confrunta cu dificultati financiare majore.
Sprijinul acordat de stat s-a dovedit a fi vital pentru acesti consumatori in anii trecuti, iar 2025 nu va fi o exceptie. Statul va interveni pentru a mentine un echilibru si a reduce povara financiara pe care o reprezinta costurile cu energia.
Scaderi de preturi la facturi? Un scenariu posibil pentru 2025!
Dar asta nu e tot! Burduja a mentionat ca preturile la energia electrica ar putea chiar sa scada anul viitor. Aceasta este o veste uriasa, mai ales in contextul in care inflatia si costurile energetice au crescut alarmant in ultimii ani. Desi nu a fost oferit un procent exact sau o promisiune ferma, aceasta declaratie lasa loc pentru optimism si arata ca guvernul este in cautarea unor solutii viabile pentru a reduce impactul facturilor.
Cu toate acestea, e important de retinut ca o scadere a preturilor depinde de mai multi factori, printre care pretul global al energiei si politicile europene. Insa, mesajul ministrului vine ca o gura de aer proaspat pentru toti cei care se tem de noi cresteri.
Ramane de vazut cat de semnificative vor fi aceste scaderi, dar pana atunci, masurile de sprijin continua sa fie o plasa de siguranta esentiala.
”Garantia Guvernului si garantia mea este sa continuam formele de sprijin pentru acei romani care nu-si permit sa plateasca aceste facturi. Pentru romanii aflati in risc de saracie energetica, vulnerabili, trebuie continuat. Schema, asa cum este ea si astazi, cum a fost in varful crizei energetice, a compensat pe nivel de consum. Indiferent ce venituri salariale erau intr-o gosodarie, daca aveai sub 100 MWh pe luna plateai 0,68 lei MWh, daca aveai peste 300 plateai maxim 1,3 lei MWh.
Nu este cea mai corecta forma de subventionare, pentru ca, de fapt, nu tii cont de situatia socio-economica a fiecarei gospodarii in parte. Spre un asemenea model trebuie sa trecem de la 1 aprilie. Iar restul masurilor de compensare, de sprijin, dincolo de cei aflati in saracie energetica le vom defini pana in luna ianuarie.
Este posibil, ca urmare a unei libaralizari etapizate, atente, prudente, sa constatam ca preturile in piata vor scadea. Pana acum Hidroelectrica facea oferta pe 12 luni la 0,70 lei, 0,80 lei KW/h, mult mai putin decat 1,3 lei Kwh, cat plateste o gospodarie cu consum de peste 300 de KWh pe luna", a spus ministrul Energiei la
DCNEWS.
Sursa foto: manager.ro