Guvernul Romaniei a anuntat recent modificari importante privind pragul de 4.000 de lei pentru acordarea unor beneficii salariale. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat ca tichetele de masa si indemnizatiile de hrana vor fi excluse din calculul acestui prag. Practic, indiferent de valoarea bonurilor de masa acordate intr-o luna, 300 de lei din valoarea acestora va fi deductibila.
"Pentru protejarea puterii de cumparare a angajatilor incadrati cu salariul minim pe economie, Guvernul a modificat reglementarile referitoare la aplicarea facilitatilor pentru acordarea unor beneficii salariale. In speta, pentru acordarea facilitatii fiscale privind neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii a sumei de 300 de lei pe luna, s-a decis ca vor fi excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei contravaloarea tichetelor de masa sau a indemnizatiei de hrana acordata potrivit legii, pentru perioada iulie - decembrie 2024", a declarat Mihai Constantin la finalul sedintei de Guvern din urma cu cateva zile.
Incepand cu 1 iulie, salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei, iar suma neimpozitata va creste la 300 de lei. Totusi, pragul salarial pentru acordarea beneficiilor ramane la 4.000 de lei. Consiliul pentru IMM-uri a avertizat ca mentinerea acestui prag ar putea duce de fapt la scaderea salariilor unor angajati sau renuntarea la anumite beneficii.
Camera Deputatilor a aprobat un proiect de lege ce prevede cresterea valorii tichetelor de masa. Aceste schimbari au fost aplicate in august si septembrie 2023, ca parte a unei ordonante de urgenta care modifica articolul 14 din Legea nr. 165/2018. Valoarea unui tichet de masa era stabilita la 35 de lei pe zi incepand cu 1 august 2023 si la 40 de lei pe zi de la 1 ianuarie 2024.
„In contextul in care valoarea tichetelor de masa a ramas constanta in ultimele doua semestre, iar preturile alimentelor si utilitatilor au crescut semnificativ, Guvernul a decis sa majoreze valoarea acestora in doua etape: de la 30 de lei la 35 de lei incepand cu 1 august 2023 si la 40 de lei incepand cu 1 ianuarie 2024”, anunta la acea vreme Ministerul Muncii intr-un comunicat de presa.
De asemenea, Guvernul a decis sa mentina plafonarea preturilor RCA pentru inca trei luni, pana la sfarsitul lunii septembrie 2024. Punctul de amenda va ramane la valoarea de 165 de lei pana la 31 decembrie 2024.
Citeste si: Cateva implicatii mai putin evidente ale majorarii salariului minim pe economie de la 1 iulie
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Te-ar putea interesa si