Potrivit economistului Bogdan Glavan, fost consilier al premierului Ludovic Orban, Guvernul pregateste un plan ce ar putea aduce o crestere semnificativa a taxarii muncii si altor venituri incepand din 2025. Conform Planului Bugetar-Structural pe Termen Mediu 2025-2031, prezentat de Ministerul Finantelor, veniturile din taxele pe salarii si alte surse ar urma sa creasca de la 2,8% din PIB la 4% din PIB, ceea ce, conform lui Glavan, echivaleaza cu o crestere de 50% a acestor taxe.
Economistul a explicat pe retelele de socializare ca aceasta majorare inseamna ca salariatii din Romania vor plati impozite mult mai mari statului, iar impozitul pe dividende si alte venituri similare ar creste considerabil. Glavan considera ca acest subiect ar trebui dezbatut public, insa este „ingropat” de mass-media, pentru ca guvernul ar fi discutat deja la Bruxelles detaliile acestei reforme.
In documentul publicat, se arata ca obiectivul principal al reformei este cresterea eficientei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) prin digitalizarea administratiei fiscale. Printre masurile propuse se numara monitorizarea digitala a conformitatii fiscale, detectarea timpurie a fraudei in TVA si consolidarea bazelor de date pentru o evaluare mai eficienta a riscurilor si conformarii contribuabililor. Guvernul doreste sa imbunatateasca modul in care sunt colectate impozitele, intr-o incercare de a reduce decalajul fiscal al Romaniei, care este cel mai mare din Uniunea Europeana.
Cresterea colectarii ar fi posibila prin implementarea unui sistem de profilare a contribuabililor, destinat sa monitorizeze si sa detecteze eventualele fraude, pe langa optimizarea administrarii fiscale prin tehnologie. Planul propune formarea unei echipe de experti in analiza avansata a datelor si utilizarea algoritmilor pentru o mai buna conformitate fiscala, in conformitate cu standardele impuse la nivel european. Recrutarea de personal calificat in analiza datelor si construirea unui cadru informatic solid reprezinta pasi esentiali pentru reforma, dar si pentru a adresa problema impozitarii deficitare.
Glavan avertizeaza ca aceasta schimbare ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra economiei si bunastarii cetatenilor. El a atras atentia ca masurile vor implica un „sacrificiu economic” din partea cetatenilor, pentru a sustine un buget mai mare de impozitare a veniturilor.
Fara o comunicare clara din partea autoritatilor despre modalitatea in care va fi implementata reforma, multi romani ar putea sa nu realizeze cum le va afecta aceasta crestere nivelul de trai. Glavan a subliniat ca romanii ar trebui sa fie constienti de riscul financiar pe care acest plan bugetar il poate aduce, in contextul in care veniturile individuale ar putea fi direct afectate de majorarile de taxe.
Citeste si: FMI vine in Romania sa faca verificari, dupa ce a redus drastic prognoza pentru economia Romaniei si a avertizat cu privire la deficitul bugetar
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Presa internationala: Victoria socanta a unui ultranationalist in Romania pune la incercare politia digitala a Europei
Cum sa creezi un echilibru intre viata profesionala si cea personala daca ai un job intr-un oras mare
Incredibil! Copiii din Romania, dependenti de TikTok. 1 din 5 nu mai poate sta fara el!
Partenerii nostri
Problemele din salarizare va dau batai de cap? Scapati definitiv de confuzii, incertitudini, stres!
CONDITII pentru incheierea CIM pe durata determinata. Ce prevede Codul Muncii?
Renuntarea la functia de baza la un loc de munca si declararea acesteia in alta parte - PROCEDURA
Inchirierea camerelor in scop turistic: Impozit, contributii si doua exemple practice
Cum se desfasoara lichidarea voluntara (fara numirea unui lichidator): Demersuri la ONRC si ANAF