La fel ca marea majoritate a tarilor europene si nu numai, Romania traverseaza o perioada dificila din punct de vedere economic. In ultimele luni, nu de putine ori s-a adus in discutie o posibila noua criza economica cu care ar urma sa ne confruntam in perioada urmatoare. Lucrurile par insa a se mai fi linistit, ultimele vesti venite de la Asociatia CFA Romania dovedindu-se a fi ceva mai optimiste. Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst.
Astfel, pentru a cincea luna consecutiv, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut pana la o valoare de 57.1 puncte. Este valoarea pentru luna martie, care se dovedeste a fi in crestere cu 4 puncte in raport cu luna anterioara. Potrivit reprezentantilor institutiei, cresterea se datoreaza componentei de anticipatii, care a crescut la randul ei cu 7.7 puncte, pana la o valoare de 53.6 puncte.
Uitandu-ne la anul curent, valoarea anticipata de crestere a PIB real a urcat in raport cu exercitiul precedent la 3%, iar pentru deficitul bugetului de stat anticipat valoarea medie a anticipatiilor a crescut la 5.1%. De asemenea, rata anticipata a inflatiei pentru urmatoarele 12 luni s-a situat la o valoare medie de 8.96%.
In ceea ce priveste evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale din mediul urban, sondajul realizat de Asociatia CFA Romania ne dezvaluie faptul ca este asteptata o oarecare stabilitate din acest punct de vedere. Totodata, aproape jumatate dintre cei ce au raspuns intrebarilor CFA Romania se asteapta chiar la o scadere a preturilor proprietatilor rezidentiale. In acelasi timp, 81% dintre respondenti au declarat ca preturile actuale sunt supraevaluate.
Mai departe, 81% dintre participantii la sondajul CFA Romania sustin ca trebuie sa ne asteptam la o depreciere a leului in raport cu moneda unica europeana in urmatoarele 12 luni. Asadar, valoarea medie a anticipatiilor pentru urmatoarele 6 luni a ramas sub pragul de 5 lei pentru un euro, la 4.98 lei/euro. In schimb, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5.02 lei/euro.
"In contextul vestilor pozitive venite din economie, increderea analistilor a continuat sa creasca si in luna martie, in concordanta cu imbunatatirea anticipatiilor de crestere economica in 2023. De asemenea, s-au imbunatatit asteptarile de continuare a procesului dezinflationist, acestea fiind confirmate si de anticipatiile de reducere a ratelor de dobanda in anul urmator", a declarat cu aceasta ocazie Adrian Codirlasu, vicepresedintele Asociatiei CFA Romania.
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si