Scapam de birocratie: ne luam adio de la dosarul cu sina, anunt de la Guvern
birocratiedigitalizareservicii publice
Digitalizarea serviciilor publice reprezinta o cerinta de baza pentru o economie si o societate dezvoltate, in zilele noastre. Romania incepe sa faca pasi importanti in aceasta directie, iar potrivit unei informari recente de la Guvern, in curand ne vom bucura si noi de solutii tehnologice de ultima generatie in institutiile publice din tara.
Conform guvernantilor, pana la finalul acestui an, prin Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare 2021 – 2027 vor fi lansate 17 apeluri de proiecte in valoare totala de 1,82 miliarde de euro. Dintre acestea, 11 apeluri vizeaza domeniul digitalizarii, iar celelalte 6 vor finanta sistemul de cercetare, dezvoltare si inovare.
„Odata cu Programul Cercetare Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare (PCDIF) avem la dispozitie bugetul necesar pentru a valorifica potentialul competitiv al Romaniei, prin investitii in cercetare si inovare pentru care bugetul alocat in program este de 1,3 miliarde de euro. Mai mult, PCIDIF va permite accelerarea digitalizarii tuturor serviciilor publice, demers absolut necesar atat din perspectiva cetatenilor, cat si a institutiilor publice care au nevoie sa se adapteze la cerintele erei digitale.
Primele apeluri de proiecte prin PCIDIF vor viza, pe de o parte, crearea de hub-uri de inovare si transferul in piata al rezultatelor cercetarii si, pe de alta parte, implementarea solutiilor digitale in administratie, educatie si cultura. Actiunile finantate vor viza dezvoltarea de aplicatii digitale pentru servicii publice imbunatatite in beneficiul cetatenilor si al mediului privat, dar si cresterea nivelului de interoperabilitate al sistemelor informatice din administratia publica, prin crearea unui sistem interconectat care sa permita reutilizarea informatiilor si a serviciilor”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare va finanta 3 prioritati de investitii:
-
Sustinerea si promovarea unui sistem de cercetare, dezvoltare si inovare atractiv si competitiv;
-
Digitalizare in administratia publica centrala si mediul de afaceri;
-
Transformarea digitala si furnizarea de servicii imbunatatite in sectorul cultural.
In ceea ce priveste digitalizarea marilor servicii publice, interventiile vizeaza asigurarea sistemelor informatice necesare institutiilor publice centrale pentru operationalizarea serviciilor publice electronice realizarea, dezvoltarea, implementarea serviciilor publice electronice precum si imbunatatirea serviciilor publice electronice existente din perspectiva interactiunii cetatenilor, reprezentantilor mediului privat de afaceri cu institutiile si autoritatile publice.
Se urmareste digitalizarea extinsa a tuturor interactiunilor administrative cu cetatenii, persoanele juridice pentru instaurarea unei e-guvernari depline si de care vor beneficia cetatenii indiferent de tipul de serviciu public pe care il acceseaza, indiferent de rezidenta sau tipul de institutie sau autoritate publica cu care interactioneaza.
Foto: pixabay.com