Scaderi economice record pentru SUA si Germania
scadere record suaprabusire economica suascadere economie germania
In cel de-al doilea trimestru din 2020, economia Statelor Unite ale Americii a consemnat cea grava scadere de la Marea Recesiune, potrivit Departamentului american al Comertului.
Principalele cauze au fost prabusirea cheltuielilor de consum ale gospodariilor si a investitiilor companiilor, in timpul pandemiei de coronavirus.
In ritm anual, date ajustate sezonier, PIB al SUA a scazut cu 32,9%, intre lunile aprilie-iunie 2020, cea mai severa reducere, din 1947, de cand Departamentul Comertului publica astfel de date.
Precedentul record de scadere a PIB era de numai 10% si a fost consemnat in al doilea trimestru din anul 1958.
In primul trimestru din acest an, PIB al SUA scazuse, in ritm anual, cu numai 5%.
In comparatie cu luile ianuarie - martie 2020, economia americana s-a contractat cu 10%, in trimestrul al doilea din 2020.
Cea mai pronuntata scadere a activitatii economice a fost in aprilie.
Cu toate ca activitatea economica incepuse sa se redreseze in mai, procesul a fost lent din cauza cresterii numarului de infectii, mai ales in regiunile cu densitate mare a populatiei.
La randul ei, economia Germaniei a inregistrat o scadere de 10,1%, in trimestrul al doilea al acestui an (dupa una de 2,2%), determinata de reducerea drastica a cheltuielilor gospodariilor, investitiilor companiilor si exporturilor.
Potrivit Oficilui Federal de Statistica - Destatis, acesta este cea mare scadere din anul 1970, de cand se publica datele statistice privind evolutia trimestriala a PIB.
Pana acum, cel mai sever declin anual al economiei germane, de 7,9%, fusese raportat in al doilea trimestru din 2009, in perioada de varf a crizei financiare globale.
Anul acesta, in ritm anual, economia Germaniei s-a contractat cu 11,7%, in trimestrul al doile din 2020, in comparatie cu aceeasi perioada de timp a anului trecut.